LETOHRAD – Tradičních majálesových oslav se zúčastnili i studenti z letohradského soukromého gymnázia. V odpoledních hodinách mohli kolemjdoucí po Václavském náměstí slyšet hudbu a zahlédnout průvod studentů. Ti se snažili nalákat veřejnost na majálesové oslavy, které se konaly na Zámecké terase. “Jde o takové naše vlastní podání, což je vidět i v názvu, který je vlastně Selájam. Čili my jsme to prohodili. Celé je to postavené na studentech a jejich práci, takže veškerá vystoupení jsou vymyšlená studenty,” přiblížil student gymnázia Vít Šrámek.

Zahájení akce se mimo jiné ujal i starosta města Petr Fiala. Jedním z prvních vystoupení byla společně nacvičená scénka primy a sekundy. “Ti si připravili své vlastní podání známé televizní soutěže “Co na to češi”, oni tomu říkají “Co na to učitelé” a jde o podobnou obdobu té televizní soutěže,” popsal Vít Šrámek. Další studenti se spolu s učiteli inspirovali nedávno vydaným filmem Bohemian Rhapsody. Po studentských vystoupení akce vyvrcholila koncertem Jakuba Děkana. Následně podium patřilo kapelám E-band a The ADS.

V průběhu dne mohli příchozí přispívat do kasičky, výtěžek z akce totiž poputuje na podporu dětem s transplantací kmenových krvetvorných buněk. “Peníze půjdou na společenství DONOR, které podporuje registr dárců kostní dřeně a vlastně pořádá pro děti, pro pacienty po transplantacích, různé tábory, olympiády, aby se ty děti začlenily zpátky do života,” dodala studentka gymnázia Veronika Gallová. Během dne se podařilo vybrat 13 560 korun.