ČESKÁ TŘEBOVÁ – Opět po roce hostil park Javorka v České Třebové oslavy Dne Země. Zábavný program pro děti si připravil Městský úřad spolu s českotřebovskými školami a dalšími organizacemi. “Je to cílené především na děti, protože děti jsou naše budoucnost. Když naučíme děti chránit naši planetu, tak to bude jenom dobře,” přiblížila cíl akce její organizátorka Lenka Špaisová.

Pro malé zájemce bylo připraveno celkem 15 stanovišť rozmístěných po celém parku. Vyslanci ze Střední školy zemědělské a veterinární z Lanškrouna přivezli králíky a seznámili děti s disciplínou zvanou králičí hop. Možnost ochutnat chleba s medem byla na zastávce zaměřené na chov včel. “Tady máme stanoviště, kde děti mohou poznat život včel, kde se mohou dozvědět něco o lese, kde se mohou projet na lodičce, to je taková spíš zábavnější aktivita. Taky můžou ochutnat, co všechno se dá vyrobit z kravského mléka,” doplnila Lenka Špaisová. Několik dalších stanovišť se věnovalo poznávání zvířat a přírody.

Každý účastník si mezi disciplínami mohl najít to své. “Mě se líbí tady ježdění na lodích a tahle soutěž.” “Nejvíc se nám tady líbily skoky v pytli a spokojenej jsem moc.” “Nejvíc se mi tady líbilo ježdění na loďkách, protože jsme si mohli i zapádlovat.” “Líbilo se mi tady skákání v pytli a je to tady dobrý.” Za každý splněný úkol děti dostaly razítko a na konci pak malou odměnu.

Letos si organizátoři připravili i jednu novinku. “Ve městě máme prosklené autobusové zastávky, které jsou nebezpečné pro malé pěvce, pro ptáčky. A my jsme se rozhodli, že ve spolupráci s dětmi z českotřebovských škol připravíme soutěž o zajištění bezpečnosti pro ptáčky, takže děti zdobily autobusové zastávky,” dodala Lenka Špaisová. Nejhezčí autobusovou zastávkou byla označena budka v ulici Nádražní, kterou zdobily děti ze stejnojmenné ZŠ. Druhé místo získaly děti ze ZŠ Ústecké, ty zkrášlovaly zastávku Parník – škola. Jako třetí nejatraktivnější byla označena budka u zdravotního střediska, na které se podíleli gymnazisté.