TŘEBOVICE – Prostor parku u dětského hřiště v Třebovicích byl provoněn vařením gulášů při akci s názvem Třebovické gulášobraní. Mezitím co kotlíky bublaly, hasiči SDH si slavnostně převzali od hejtmana Pardubického kraje nový služební vůz.

Navzdory vysokým teplotám se museli kulináři s vařením na 6. ročníku Třebovického gulášobraní poprat. Celkem soutěžilo šest týmů. Ke zpracování dostaly jen ty nejzákladnější suroviny. ”Každý tým dostal 3kg hovězího masa a cibuli. A mají za úkol od 14 hodin do 18 navařit 10 litrů guláše,” řekl Tomáš Pavlík.

Ze základních věcí měli účastníci k dispozici kotel, dřevo, kotlík a horkou vodu. Sami si pak donesli své “tajné ingredience”. “Dovezli jsme si koření, který používáme normálně doma, takže jako klasika sůl, pepř, paprika  a malinko něco tajného, ale to nemůžu říct,” sdělil nám Pavel Murin.

Celá akce není pouze o dobrém jídle, ale také o tom pobýt s přáteli a pobavit se. ”Deset lidí, deset chutí, takže to je různý. Jde tu spíš o to, že pěkně strávený odpoledne a co víc k tomu říct,” vypověděl Petr Svatoš.

Guláše hodnotila nejen laická veřejnost. Po celou dobu vaření byla přítomna také odborná porota, která na vaření dohlížela.”Hodnotíme hlavně celý průběh toho vaření, jak úklid, tak i hygienickou stránku toho vaření. Jestli si myjou ruce, jestli nám u toho nekouří třeba. A v podstatě takovou tu práci na pracovišti. No a v neposlední řadě taky na konci hlavně teda chuť výslednou toho guláše,” sdělil OIK TV člen odborné poroty Martin Fišer.

Zejména výsledná chuť guláše byla velmi podstatná. Díky tomu odborná porota vybrala za vítěze tým Bezvadný Vařmeni. Laická veřejnost zvolia tým Amatéři 250.

Tato akce se také využila jako příležitost pro předání nového služebního vozu místním dobrovolným hasičům Třebovice. Přítomen byl starosta obce, farář a hejtman Pardubického kraje. “Obce dostávají “velmi levně” tato nová vozidla, která budou sloužit určitě desítky let. Jsou to vozidla dobře vybavená a mohou sloužit nejenom při jednotlivých zásazích, ale také pro spolkovou činnost,” řekl Martin Netolický.

Auto pořídili díky výhodným dotacím. Bude sloužit k podpoře dobrovolných hasičů v Třebovici. “Z rozpočtu obce se zaplatilo 200 tisíc korun, 300 tisíc dal kraj a 450 Ministerstvo vnitra,” sdělil Libor Gremlica.

Akce se nesla v pohodovém duchu až do večera, kdy k tanci či poslechu zahrála kapela Minimax.