ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Volný sváteční den byl pro zástupy lidí vhodnou příležitostí k návštěvě hylvátského areálu SŠ automobilní, kde se konalo 21. pokračování “Autosalonu”. Jeho letošní náplň mohla potěšit zejména příznivce strojů s původem v zemi galského kohouta. “Ve Francii existovalo asi 2 000 motocyklových značek, ale my je tady vůbec neznáme. Je tady, myslím, 15 strojů, které reprezentují motocyklovou výrobu Francie. Víceméně předválečnou, po válce už se toho moc nedělalo,” sdělil OIK TV organizátor akce a zástupce ředitele školy Karel Beran.

Doba dvacátých a třicátých let minulého století byla zastoupena i mezi dvoustopými vozidly. Pozdější období reprezentovala například víceúčelová dodávka, která se začala vyrábět v roce 1948. “Vedle nás je krásný zrestaurovaný kus, který zrestauroval pan Dan Klusák ze Svitav, který je mimochodem absolventem naší školy před nedávnem, je to mladý člověk,” uvedl fanoušek francouzských vozidel a učitel školy Karel Kout.

Pokud je řeč o absolventech, tak právě v letošním roce slaví škola 70. výročí od zahájení výuky. Toto jubileum bylo připomenuto speciální výstavou. “Je složená z desetiletí. Z fotodokumentace, kterou jsme sehnali, z učebních pomůcek, obrazů, výukových pomůcek. Všeho, co se tady ještě zachovalo, co se nám podařilo zachránit,” pohovořil o zdrojích expozice organizátor akce a zástupce ředitele školy Karel Beran.

Mnozí z někdejších žáků se na vystavených fotografiích poznali. Stejně jako Tomáš Kučera. Dvojnásobný účastník zimních olympijských her se v Ústí nad Orlicí vzdělával v letech 1963 až 1966. “Bylo to všechno úplně jiné. Nejenom dílny, kde jsme dělali ´vejtřasky´, a nedělali jsme v podstatě žádný jiný automobil, i nahoře škola je úplně jiná,” svěřil se se svými dojmy bývalý žák školy a olympionik Tomáš Kučera.