ČESKÁ TŘEBOVÁ – Týden plný sportovních klání a kulturního programu v České Třebové začal. 21. ročník “Týdne sportu” byl jako každý rok zahájen na Pekláku. První běh do sjezdovky odstartovala starostka města Magdaléna Peterková. Žáci z prvního a druhého stupně závodili nejen ve štafetách, ale i v jednotlivcích. “Jsem hodně spokojenej, bylo to 400 metrů. Hlavní bylo, abych si rozložil síly i na ten konec. Někdo to fakt na začátku napálil, ale pak už neměl síly na ten konec, ale já jsem se sebou spokojenej, protože jsem si to dokázal rozložit,” sdělil nám Maxim Hanik z českotřebovského Gymnázia.

“Vždycky je to krásnej začátek, protože tady je spousta dětí, spousta dětí sportuje, závodí a jejich kamarádi je povzbuzují,” řekl pořadatel Týdne sportu Lubomír Vašina. Své síly mohli zájemci porovnat i v přetahované lanem nebo v maximálním počtu shybů na hrazdě. “Pro první stupeň je tato soutěž přizpůsobena, že žáci nebo žákyně se mohou přitahovat podhmatem, to znamená jednodušší variantou, ale samozřejmě mohou využít i způsob nadhmatem, tak se totiž přitahují žáci nebo žákyně z druhého stupně,” vysvětlil pořadatel soutěže ve shybech Petr Doseděl. Odpoledních turnajů se zúčastnila veřejnost. Zájemci si přišli zahrát stolní tenis nebo petanque.

Kulturní program na Starém náměstí zahájila českotřebovská kapela Madam. Řada přišla i na vyhlášení nejlepších sportovců. Na podiu byla starostka města Magdaléna Peterková, která oceněným předala pozornosti a zahájila Týden sportu. “Při dnešním oceňování jsem viděla jak máme šikovné děti, mládež. Že si s chutí zasportují a je to úžasná příležitost k tomu, aby se nejen sešli při té sportovní činnosti, ale aby se i odpoledne rodiče potěšily z jejich úspěchů,” dodala Magdaléna Peterková.

Posluchače country na náměstí přilákala kapela Poutníci. S choreografiemi se představili tanečníci z českotřebovských škol. Večer patřil písničkářům. Z Chomutova dorazil Jindra Kejak a večer zakončil Pokáč.