ČESKÁ TŘEBOVÁ – Slavnostní akt, který připomněl vysazování stromů svobody v letech 1918 a 1919, byl zahájen vzpomínkovým setkáním u památné lípy na Novém náměstí v České Třebové. Skauti, ochránci přírody a veřejnost si připomněli okolnosti jejího zasazení 27. října 1968. “Byla to vzpomínka a trošku možná taky protest, protože to bylo po okupaci sovětských vojsk a sami skauti ještě netušili v tu dobu, že je to jedna z jejich posledních akcí, protože skauting potom byl rozprášen,” sdělila nám předsedkyně Českého svazu ochránců přírody Hana Grundová. Díky tomu se na lípu cíleně zapomnělo. Žádná cedulka, která by připomněla proběhlé události, u ní nebyla. V posledních letech se díky iniciativě starších pamětníků cedulka u vzrostlého stromu znovu objevila. Díky tomu se rok 1968 a význam svobody a demokracie na Novém náměstí může připomínat. Skauti u ní zazpívali i svou hymnu.

Lidé poté mohli vyrazit Habrmanovou ulicí do parku Československých legií u městské polikliniky, kde proběhlo zahájení. Pěvecký kroužek gymnázia připomněl písně na národní motivy zakončené českou a slovenskou hymnou.

Dvou připravených lopat se ujali zástupci skautů a ochránců přírody, postupně se přidávala i veřejnost. Společnými silami strom zasadili. Řada přišla i na děkana Miloše Kolovratníka, který pronesl modlitbu. Skauti i ochránci přírody lípě přáli jen to nejlepší a také to, aby lidem sloužila jako připomínka. “Když vlastně každý bude chodit kolem, tak aby si vzpomněl na tento den a za jakých příležitostí byla vysazena, to znamená, ke sto letům od vzniku československé republiky,” dodal Pavel Vomáčka. “Za sto let se tady určitě nesejdeme, ale hodně teďka záleží na okolí. Zda lidé nezapomenou to za jakým účelem byla vysazena i to, zda samotný strom se ujme,” řekla Hana Grundová. Ochránci přírody museli přijmout i závazek, aby se o nový storm starali.