ČESKÁ TŘEBOVÁ – 6. července si každoročně připomínáme den upálení Mistra Jana Husa. Ani letos tomu nebylo jinak a v České Třebové byla uctěna jeho památka. Tento svátek je připomínkou upálení vysokoškolského učitele, českého reformátora a kazatele. Zástupci města Česká Třebová, Církve československé husitské a Městského muzea Česká Třebová si výročí přišli připomenout.

Podobné setkání se konalo před třemi lety, kdy bylo připomenuto šestisté výročí smrti kritika odpustků. V ten samý rok uplynulo i sté výročí od zhotovení reliéfu Mistra Jana Husa. Ten byl vyroben v těžkých dobách 1. světové války. “Na sklonku 90. let 20. století, na přelomu nového milénia, byl tento pomník několikrát terčem vandalských útoků a nakonec ta bronzová deska byla v roce 2005 zcizena a jedině díky tomu, že se zachoval sádrový model té původní desky, tak mohla být zhotovena replika,” řekla ředitelka Městského muzea Česká Třebová.

Každým rokem se u pomníku sejdou lidé, aby vzdali hold člověku, který se od svých názorů neodklonil ani tváří v tvář hořící hranici. Zaznělo i pár přečtených řádků z knihy “Ze zpráv a kronik doby husitské”.

“Každým rokem vždycky někdo přijde a je vidět na těch lidech, že vnímají o čem je řeč. Že je to opravdu součást jejich rozhodnutí, že to není záležitost, kdy teda musejí přijít,” vypověděla Lidmila Kukuczková, farářka Církve československé husitské.