LANŠKROUN – Zvýšit výukový standard ve školách a atraktivitu technických oborů. To je cílem Společenství firem Lanškrounska, které se rozhodlo tento rok věnovat školským zařízením další finance na podporu technického vzdělávání. Spolupracující školy a organizace zaslaly své požadavky na nové vybavení, které by ve výuce uvítaly. Většina z nich se shodla pro doplnění dílen. Nejnákladnější položkou byl 3D skener, který na svém seznamu mělo Gymnázium. “Je to pro nás vlastně jakoby druhý stupeň využití 3D tiskárny, protože nám umožní převádět už existující předměty do elektronické podoby a následně si tisknout jejich kopie. Sami jsme na to zvědaví,” řekla nám Dagmar Flídrová.

Základní škola Bedřicha Smetany se rozhodla rozvíjet práci s měřícím systémem a škola na Dobrovského ulici se chce zaměřit na kariérové poradenství. Jiráskovka plánuje do výuky zapojit další učební pomůcky Ozobot. Z minulé spolupráce mají již dva a práce s nimi se jim osvědčila. “Moc se mi líbí, že pracují ve skupinkách, domluví se, naučí se na tom spoustu důležitých věcí, o kterých se teďka v současném vzdělávání mluví,” sdělila nám Žaneta Hrubešová. “Ozobot je takový robůtek, který reaguje na 4 barvy. Modrou červenou, zelenou a černou,” popsal Josef Pilný. Jejich schopnosti jsou založeny na optických senzorech, které jim umožňují sledovat černou čáru a reagovat na barevně vyznačená políčka. “Má různý pokyny, jako například “Nitro boost”, “Snail”, “Fast”, a podobně,” přiblížil Adam Polách. Děti si s nimi připravily různé projekty. “My jsme si s kamarádkami připravily město. Projíždí celé město a čte různé pokyny,” řekla Mariana Pejcharová. “Já jsem si připravil Ozobota, který musí přejet celou sluneční soustavu,” popsal Josef Pilný.

Střední odborná škola a učiliště plánuje rozvoj v oblasti robotiky a nově zapojená “zemědělka” požádala o pomoc při zajištění automatického sledování mikroklima v chovné stáji. “Pro rok 2019 se členové společenství shodli na rozpočtu ve výši přibližně 826 tisíc korun. S tím, že se město zavázalo každoročním příspěvkem 200 tisíc korun do fondu technického vzdělávání a částka u firem je dobrovolná,” dodala Jana Kolomá. Finanční prostředky z fondu by měly být rozděleny tak, aby splnily požadavky všech škol, které se připojily.