LANŠKROUN – Žáci ze 4.B. z lanškrounské Základní školy Bedřicha Smetany měli příležitost, si zajímavou formou zvýšit své znalosti v oblastní finanční gramotnosti. Pomohl jim v tom projekt jednoho bankovního ústavu. Školáci si založili vlastní firmu Šikovné ručičky a cílem bylo vydělat si na výlet do Oucmanic.

Žáci 4. B byli zapojeni do projektu nesoucí název: “ABECEDA PENĚZ.” Jeho podstatou je zvýšit finanční gramotnost u dětí zábavnou formou. Navíc si mohli vydělat peníze na výlet do Ekocentra Paleta v Oucmanicích. “Děti si vlastně zkoušely založit podnik, aby věděly, jaké jsou vstupní kapitál nebo náklady firmy, aby věděly, co je cílem, že je zisk, udělat si nějaký podnikatelský plán, ale zároveň i aby měli i vlastně marketingový plán a aby věděli o všech odděleních v té firmě,” vysvětlila vedoucí obchodního týmu banky Zuzana Kuběnková. “Díky tomu vznikla firma Šikovné ručičky, kterou si děti samy vymyslely, nazvaly a samozřejmě se seznamovaly z pojmy té finanční gramotnosti,” sdělila třídní učitelka 4. B. Romana Prokopová. Školáci si při vzniku formy také museli zvolit, kdo bude ve firmě zastávat jaké pozice. V pracovních činnostech a výtvarné výchově poté děti vyráběly nejrůznější výrobky s vánoční tématikou.

V provozovně bankovního ústavu na lanškrounském náměstí Jana Marka Marků poté děti výrobky prodávaly. Banka na rozjezd firmy a nákup věcí na tvorbu výrobků dětem také půjčila finanční prostředky. “Půjčili jsme jim tři tisíce, které vědí, že nám musí vrátit a vlastně to je i cílem tohohle projektu, aby věděli, že když si půjčí, musí to vrátit, a co budou mít navíc, tak za to právě pojedou na ten výlet,” řekla vedoucí obchodního týmu banky Zuzana Kuběnková.

Snaha se školákům vyplatila. Zisk z jarmarku byl 20 456 Kč a banka školákům odpustila dluh 3000 Kč. Na vícedenní pobyt v Oucmanicích čtvrťáci potřebují 16 tisíc, zbytek bude použit na další výlet.