ČESKÁ TŘEBOVÁ – Nové náměstí je stále aktuální téma nejen mezi obyvateli České Třebové. Stejnou otázkou se totiž zabývá i současné vedení města, které chce v záměru rekonstrukce pokračovat. Stále se pracuje s návrhem, který zvítězil u odborné poroty v urbanisticko-architektonické soutěži na řešení Nového náměstí v roce 2014. Vedení města chce stávající návrh aktualizovat o studii řešící parkovací místa. “Je připravená studie na úpravu povrchu, zeleně a všeho co je tam potřeba. My ještě počkáme na dokončení studie o parkování v celém městě, která má řešit vlastně kde chceme a za kolik parkovat. Jestli bude potřeba výstavba dalších parkovacích ploch či nikoliv,” sdělil nám Dalibor Zelený. Teprve potom se město rozhodne, jestli bude řešit jen zeleň a okolní prostor nebo i větší parkovací plochy. “Teď tu studii dáváme dohromady. Velmi nám pomáhají členové naší dopravní komise, kteří pomáhají řekněme se zadáním té studie, protože ji pro nás bude dělat cestou nadačního fondu Univerzita Pardubice a my rádi využijeme této možnosti, protože tam je spousta chytrých lidí,” dodal Dalibor Zelený.

Vítězný projekt, který byl veřejně s dalšími projekty vystaven v Kulturním centru před čtyřmi lety, vychází ze symetrie prostoru. Obsahuje dvě funkční části s dlážděnou plochou uprostřed, která by měla sloužit jako multifunkční prostor. Zeptali jsme se i obyvatel města, co by na Novém náměstí uvítali. “Mě by se tady líbilo, kdyby tady bylo víc zeleně. A jinak to parkoviště, to jako, nevim no. Tady je dost aut, který tady jsou a nemaj bejt.” “Nové nějaké parkoviště, velké, aby se tam vešlo hodně aut. Nějaké prolézačky třeba pro děti, nové lavičky.” “Na Novým náměstí jsem viděla jednou návrh a docela se mi to líbilo. Bylo tam hodně zeleně a tak bych to asi takhle nechala.”

Město také bere v potaz probíhající výstavbu nových bytů v sousedství náměstí, což by znamenalo i nárůst dopravních prostředků. Dále by se mělo postupovat v závislosti na výsledku parkovací studie, která na tuto skutečnost nahlíží. Hotová by měla být do konce roku. “Nedávalo by smysl teď začít pracovat na zeleni a třeba do ní příští rok zase kopat. To by asi nebylo řádné hospodaření se státním majetkem,” upřesnil Dalibor Zelený. Pokud půjde vše podle plánu, mělo by se během letošního roku začít pracovat i na žádosti o dotaci a rekonstrukce Nového náměstí by se tak mohla o další krok přiblížit.