LANŠKROUN –  Obyvatelé Lanškrouna a okolních obcí se v blízké budoucnosti možná dočkají dvou nových cyklistických tras. Svazek obcí Lanškrounsko připravil projekt na dvě cyklostezky.

Příznivci cyklistiky a dalších sportů se v blízké budoucnosti možná dočkají nových tras, po kterých budou moci vyjet do okolních obcí. “V plánu jsou dvě cyklostezky. Dobrovolný svazek připravil projekt na cyklostezku Lanškroun – Sázava a Lanškroun – Žichlínek. Obě dvě jsou ve fázi platného stavebního povolení,” sdělil starosta Radim Vetchý.

Tisíc tři sta třicet metrů dlouhá Cyklostezka Lanškroun – Sázava by měla začínat u křižovatky ulic Sázavská a Dukelských hrdinů a pokračovat dále vlevo podél silnice II/315 k obecnímu hřbitovu a přes novou lávku až ke kapli. Trasa Lanškroun – Žichlínek by měla vést částečně podél ulice Lidická a poté vedle silnice až do obce Žichlínek v plánované délce zhruba jeden kilometr. “Svazek je nebude moci realizovat ze svých prostředků, bude žádat o dotaci na obě dvě cyklostezky a ta cena  podle rozpočtu je nyní myslím někde okolo 20 milionů. Takže budeme čekat, zda dopadne dotační titul nebo nedopadne,” řekl starosta Radim Vetchý.

Výhodou cyklostezek je zvýšení bezpečnosti cyklistů. “Já vnímám jako hlavní a zásadní přínos pro občany ten, že se zvýší bezpečnost na těchto dvou komunikacích, protože  sám tyto komunikace vyhodnocuju jako hodně nebezpečné,” sdělil starosta Radim Vetchý.

Pokud bude žádost o dotace úspěšná, tak by k realizaci mohlo dojít v roce 2017.