foto: Pardubický kraj

PARDUBICKÝ KRAJ – Bezpečnostní rada Pardubického kraje se dnes sešla v návaznosti na úkoly plynoucí z připravované pomoci pro Ukrajinu. Jedná se především o zajištění koordinace převozu humanitární pomoci, vytvoření kapacit pro nouzové ubytování a vytvoření asistenčního centra pro pomoc uprchlíkům z Ukrajiny, kteří by přicházeli do regionu.

 „Nyní před námi stojí úkoly spočívající především v koordinaci humanitární činnosti v rámci celého Pardubického kraje prostřednictvím svozů z jednotlivých sbírkových míst do centrálního skladu, který vznikne v České Třebové. Chceme dát i po dohodě s ukrajinskými kolegy humanitární pomoci řád a soustředit materiál do větších závozů. Jedná se nejen o koordinaci a převoz potravin, drogerie, sportovních potřeb či hygieny, ale také se jedná o zdravotnický materiál, který je vyžádán ukrajinskou stranou. Nabídek na obvazy, léčiva a další zdravotnický materiál máme dostatek, komunikujeme s naší Nemocnicí Pardubického kraje a chceme pomoci také Českému červenému kříži právě s distribucí,“ řekl hejtman Martin Netolický. „V tuto chvíli předpokládáme, že pokud vše půjde podle plánů, tak bychom chtěli počínaje středou začít svážet humanitární pomoc z jednotlivých míst do České Třebové a do konce tohoto týdne následně může odjet ve spolupráci s Kvido Štěpánkem a společností Isolit-Bravo kamion přímo do Užhorodu,“ vysvětlil hejtman.

Pro asistenci uprchlíkům vznikne na kraji informační centrum
Druhým hlavním tématem jednání Bezpečnostní rady kraje bylo vytvoření Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině. „Jedná se de facto o základní kontraktní a informační místa pro uprchlíky z Ukrajiny v jednotlivých krajích. Na tomto místě budou vyřešeny veškeré nezbytné formality, tak aby občan Ukrajiny mohl čerpat zdravotní pojištění a mohl tak být na území České republiky ošetřen. Zároveň s ním na tomto místě bude vyřešeno například ubytování a další potřebné náležitosti. Vznik tohoto centra předpokládáme přímo v budově krajského úřadu, a to v předsálí sálu Jana Kašpara, tedy v místech, kde fungovalo krajské očkovací centrum,“ objasnil plány kraje hejtman Martin Netolický.