foto: Pardubický kraj

PARDUBICKÝ KRAJ – Již od roku 2013 má Pardubický kraj uzavřenou spolupráci se Zakarpatskou oblastí na Ukrajině. O plánování humanitární pomoci a stávající situaci na Zakarpatí jednal v pátek odpoledne hejtman Martin Netolický s předsedou Zakarpatské oblastní rady Volodymyrem Chubirkem. Ten je s hejtmanem v kontaktu již od ranních hodin, aby bylo možné vydefinovat konkrétní potřebnou humanitární pomoc. Tu chce Pardubický kraj koordinovat nejen v rámci svého území, ale také s Krajem Vysočina, který se Zakarpatím rovněž dlouhá léta spolupracuje.

„Situace na Zakarpatí je v tuto chvíli složitá především z důvodu předpokládaného přesunu obyvatelstva z východních částí Ukrajiny. Zakarpatí se tak musí postarat výhledově až stovky tisíc lidí, pro které je nutno sehnat zázemí, ubytování a potraviny. Zároveň dochází k odchodu lidí na Slovensko, do Polska, ale také postupně do České republiky a na hraničních přechodech se tvoří dlouhé kolony. Pro nás je v tuto chvíli důležité mít nastavený režim přechodu hranice pro humanitární pomoc, kterou je z mého pohledu nutné koordinovat. Jsme v kontaktu s kolegy z Kraje Vysočina, která se Zakarpatím velmi úzce spolupracuje a v celé řadě věcí nám velmi pomáhá,“ řekl hejtman Martin Netolický.

Toho Volodymyr Chubirko informoval o tom, jaké komodity jsou nyní v oblasti potřebné. „V tuto chvíli nemá význam posílat na Zakarpatí finanční prostředky, protože banky nefungují a stejně není možné některé komodity v tuto chvíli pořídit. Budeme proto v České republice chtít pořizovat to, co je opravdu v tuto chvíli potřebné. Kromě specifické zdravotnické techniky se jedná o trvanlivé potraviny, drogerii, hygienické potřeby, ale například také o elektrocentrály či čerpadla. Po dohodě s kolegou Chubirkem jsme se rozhodli již nyní pořídit 21 elektrocentrál a 11 čerpadel pro nouzové potřeby a zahrneme je do připravované humanitární pomoci,“ řekl hejtman Netolický s tím, že konkrétní informace a kroky by chtěl kraj zveřejnit v pondělí po jednání Bezpečnostní rady Pardubického kraje.