zdroj: SŽ

Společný projekt Správy železnic a Českých drah Preventivní vlak bezpečné železnice vstupuje už do patnácté sezony, speciální vlaková souprava zavítá také do České Třebové. Program cílí zejména na školáky ve věku 12 až 18 let.

Preventivní vlak bezpečné železnice přijíždí na česká a moravská nádraží už od roku 2007, určený je žákům vyšších tříd základních škol a studentům středních škol. Letos navštíví také stanici Česká Třebová (22. až 23. května).

„O Preventivní vlak je mezi mladými lidmi a jejich učiteli stále velký zájem, proto jsme jej vypravili na vybraná nádraží i v letošním roce. Mladí lidé si ve své bezstarostnosti mnohdy neuvědomují, jaké nástrahy na ně mohou číhat v prostředí železnice, pokud nebudou dodržovat základní pravidla bezpečnosti. To vše uvidí v našem speciálním vlaku,“ říká generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Prevence je nikdy nekončící proces a každoroční statistky nehod jsou bohužel jasným důkazem toho, jak moc je důležitá. Každý zachráněný život se počítá a mladí lidé jsou ti, u kterých musíme začít. Prostřednictvím Preventivního vlaku jim přímo v prostředí železnice ukazujeme, jaká nebezpečí jim hrozí a jak tragické mohou být následky. Letos poprvé se zároveň otevírá Preventivní vlak také široké veřejnosti,“ uvádí Michal Krapinec, předseda představenstva a generální ředitel Českých drah.

Žáci a studenti procházejí postupně třemi stanovišti Preventivního vlaku. Prvním je speciální kinovůz, ve kterém se promítá hraný dokument To nedáš! Ten vychází z mimořádných událostí, které se v minulosti staly, a varuje před jejich následky.

Konferenční vůz je připraven pro diskuzi školáků s odborníky, kteří šetří nehody na železnici. Vyšetřovatelé s nimi rozebírají jednotlivé nebezpečné situace na železnici, v krátkých spotech jim prezentují pravidla bezpečné železnice. Následuje diskuze o tom, co udělali figuranti špatně, jaké pravidlo porušili a jaké to mělo následky.

Na třetím stanovišti pak probíhá nácvik život zachraňujících úkonů. Drážní hasiči ukazují mladým lidem situace, kdy narazí na nehybného člověka a mají minimální čas na rozhodnutí, jak se zachovat. Seznámí je s tím, jak mají správně diagnostikovat stav zraněného a jak mají postupovat v záchraně jeho zdraví, či dokonce života.

Správa železnic, státní organizace