zdroj: Policie ČR

DOLNÍ MORAVA – Během včerejšího dne proběhlo v okolí Dolní Moravy cvičení pod názvem „Štvanice 2023“.

Cílem tohoto cvičení bylo připravit a procvičit spolupráci policistů z Krajského ředitelství policie Pardubického kraje, polských policistů a kolegů ze Straźe Graniczne při společném zásahu proti pachatelům trestné činnosti. Cvičení simulovalo situaci, kdy policisté provádí pátrání a přeshraniční pronásledování několika zlodějů motorových vozidel.

V odpoledních hodinách přímo na Dolní Moravě cvičení zahájil ředitel Krajského ředitelství policie Pardubického kraje plk. Mgr. Jan Ptáček, MBA: „Vzhledem k tomu, že v dnešní době zločin nezná hranice, je nesmírně důležité provádět takováto mezinárodní cvičení a tím prohlubovat vzájemnou spolupráci.“ Na závěr své řeči všem cvičícím policistům popřál úspěšné zvládnutí cvičení.

Celé cvičení se uskutečnilo pod taktovkou velitele krajské pořádkové jednotky mjr. Mgr. Zdeňka Klubrta. Cvičení bylo rozděleno do několika částí.

Na samém začátku se policisté museli vypořádat se dvěma ozbrojenými pachateli, kteří na ně zaútočili při silniční kontrole, a pak se ukryli v budově, kde ohrožovali rukojmí. Získané poznatky dále policisty navedly k pronásledování odcizeného vozidla, které ujíždělo směr Polsko. Tam také byli oba pachatelé v ujíždějícím vozidle zadrženi. To ale ještě nebyl konec. Ostatní pachatelé se snažili schovat v lese. A ani tam se však před policisty neukryli na dlouho.

Jelikož modelové situace probíhaly i v horském lesním terénu a v nočních hodinách, využili policisté i své čtyřnohé parťáky, termovizi, dron a čtyřkolky. Z výšky se do pátrání také zapojili kolegové z Letecké služby Policie ČR.

„Spolupráce funguje velmi dobře. My v Polsku říkáme, že více potu při cvičení, méně krve ve službě. Tato cvičení jsou pro nás velmi dobrá, jelikož máme možnost si dopředu procvičit něco, co nás v budoucnu může potkat. Mimo jiné je důležité, že si ověřujeme rychlost komunikace mezi českou a polskou stranou při přeshraničním pronásledování,“ uvedl vedoucí oddílu pohraniční stráže v Klodzku ppłk. SG Dariusz Matusiak.