PŘÍVRAT – Bílých zábran, které lemovaly dva úseky silnice v obci Přívrat, si mohli všimnout řidiči projíždějící během března a dubna obcí. Tyto zábrany měly za úkol chránit obojživelníky, kteří hromadně migrovali z nedalekých lesů do rybníků přes nebezpečnou silnici. “Žáby během roku žijí v lese a do rybníka se jdou na jaře rozmnožovat. Pak se postupně během léta vrací, ale ten návrat už není tak hodně najednou, je to pozvolnější,” řekla nám koordinátorka projektu Zuzana Kubištová. Když žáby nemohly zábranu přeskočit či podlézt následně se vydaly podél folie, kde se po několika metrech nacházely do země zakopané kyblíky. Ty pak dobrovolníci každé ráno navštěvovali a chycené obojživelníky přenášeli přes silnici k rybníku.

”Průměr byl kolem těch 7 tisíc. Letos nám tady pomáhají nově trvalé zábrany v lesním úseku, takže jsme očekávali, že těch žab bude tak polovina, ale zatím jich je něco přes 2 tisíce, což je málo,” zrekapitulovala Zuzana Kubištová. “Docela se na té letošní sezóně, která je docela bídná, podepsalo loňské sucho,” doplnil sběrač obojživelníků Roman Kalous. Za malý výskyt žab může údajně zima a sucho. “Proč jsme dneska nenašli ani žábu je celkem jasné. Prostě v noci mrzlo, je sucho a to ty žáby prostě potom nejdou,” vysvětlil Roman Kalous.

Zatímco zábrany z folií se staví jen na pár týdnů v období března a dubna, kovové zábrany v lesním úseku jsou nainstalovány trvale. Obojživelníci tam mají i podchod pod vozovkou, aby si vystačili bez lidské pomoci.