ÚSTÍ NAD ORLICÍ – V Klubu důchodců v Ústí nad Orlicí se uskutečnila beseda se zástupkyní Nadace Charty 77. Hovořilo se o zapojování seniorských spolků do různých aktivit, spolupráci s ostatními kluby nebo o projektu Národní kronika.

Projekt SenSen neboli Senzační senioři je platforma která spojuje mnoho klubů seniorů v celé republice a jejím členům umožňuje zapojení se do různých aktivit. Cílem této besedy bylo motivování seniorských spolků v Ústí nad Orlicí ke spolupráci s ostatními kluby, přičemž jedním z hlavních témat byl projekt nesoucí název Národní kronika. Jeho cílem je vytvořit archiv událostí běžného života občanů, které mají byť třeba pouze osobní nebo lokální význam. “My už víme, co se stalo, kdy v historii, kdy přijeli tanky do ČR. Jakej prezident kdy řekl co, ale co neznáme, nebo co nám v historii chybí, jsou ty osobní příběhy nás obyčejných smrtelníků,” řekla Kateřina Sodomková.

Tvůrci oné kroniky mohou být pamětníci, kteří se chtějí podělit o své vzpomínky. “Je to velice jednoduché, jak můžete přispět do Národní kroniky, takže je to vlastně elektronický archiv, kam naposíláte ty příspěvky, které potom se ukládají do Národního muzea,” sdělila Kateřina Sodomková. Příspěvky je možné vkládat jako elektronický text, videozáznam, zvukovou nahrávku či naskenovaný dokument a nápomocna při tvorbě příspěvků může být třeba také celá rodina v zastoupení více generací.