ORLICKOÚSTECKO – Úpravou školského zákona byla zavedena povinnost předškolního vzdělávání. Od 1. září roku 2017 se toto nařízení týká dětí narozených v období od 1. září 2011 až 31. srpna 2012 a starších, kterým byl povolen odklad školní docházky.

V České Třebové mělo od září letošního roku do mateřských škol povinně nastoupit 125 dětí. Odbor školství místního městského úřadu zjistil, že 3 předškoláci doposud nejsou zapsáni v žádné školce.

V Ústí nad Orlicí je situace obdobná. Nastoupit mělo 135 dítek. Zdejší odbor školství v současné době prověřuje jedno nepřihlášené dítě, které by se údajně mohlo nacházet v Izraeli.

V Lanškrouně mělo k předškolnímu vzdělávání nastoupit 99 dětí. K zápisu ze spádovosti města se nedostavilo celkem 15 dětí. 6 z nich žije v zahraničí, u dalších se prokázalo, že se přihlásily k zápisu nebo již dochází do jiné MŠ v Pardubickém kraji.

Nepřihlášením dítěte k povinnému předškolnímu vzdělávání se zákonní zástupci dopouštějí přestupku a může jim být uložena pokuta až do výše pěti tisíc korun.