LANŠKROUN – Žáci mají sice prázdniny, ale ve školských zařízeních je i přesto rušno. V Lanškrouně prochází rekonstrukcí za 4 miliony a 100 tisíc korun z rozpočtu města všechny tři základní školy i gymnázium.

Výraznými opravami prochází Základní škola Smetanova. Týkají se především podlahy v prvním patře. “Potřebuje zásadně rekonstruovat. Postupně práce přešly přes skrývku vrchních podlah, až přes záklopy,” objasnil ředitel ZŠ Smetanova Milan Valúšek. Kromě toho se změní také třídy v přízemí. “Kde teda přijdou nové povrchy taky na podlahách a také jejich vymalování,” doplnil ředitel Milan Valúšek.

Na škole Aloise Jiráska se letní opravy týkají hlavně budovy prvního stupně na náměstí Jana Marka Marků. “Se změní omítky, takže se to všechno seškrábne, udělají se omítky, vymaluje se, udělají se nové omyvatelné linkrusty, dále se teda nastříkají radiátory,” popsala Monika Dušková, ředitelka ZŠ A. Jiráska. Na druhém stupni, v budově na náměstí Aloise Jiráska se mění vnitřní dveře a některé zárubně.

Opravy vnitřních prostor zaznamená také Základní škola Dobrovského. “To je renovace dveří na historické budově v počtu asi čtyřiceti kusů,” řekl Pavel Resler, zástupce ředitelky ZŠ Dobrovského. Malování tentokrát proběhne jen ve třech učebnách a třech kabinetech. Změnou tady ale prochází i venkovní prostor. “Septik je vlastně v havarijním stavu, takže dojde k jeho zasypání a připojení kanalizace,” uvedl ještě Pavel Resler.

Město financuje také stavební opravy gymnázia. Budovu má totiž ve svém vlastnictví. Rekonstruují se šatny a sociální zařízení u tělocvičny. “Protože to platí město, tak to vzalo z gruntu. Dělá nové odpady, novou elektriku, nové vedení, nové sprchy, nové záchody,” sdělila ředitelka Gymnázia Lanškroun Věra Šverclová. Kromě toho se ještě opravují podlahy ve třech učebnách.

Za úpravy těchto čtyř školských zařízení letos město vydalo částku přibližně 4 miliony a 100 tisíc korun.