ČESKÁ TŘEBOVÁ – Již za několik měsíců budou muset předškoláci z České Třebové a okolí dělit svůj čas na dobu studia a dobu her. Mnozí z nich totiž v minulých dnech absolvovali pomyslnou předehru povinné školní docházky, tedy zápis. My jsme s kamerou navštívili ZŠ Habrmanova. “K zápisu by mělo přijít přibližně 65 dětí. V září bychom měli otevřít tři třídy,” sdělila OIK TV učitelka I. stupně Petra Štanclová.

Tato situace nastane za předpokladu, že uchazeči, kteří se dostavili k zápisu, prokázali dostatečnou připravenost na nástup do prvního ročníku. “Kontrolujeme, zda děti umí geometrické tvary, jestli umí počítat alespoň do pěti, jestli umí barvičky, dále kontrolujeme výslovnost,” řekla Petra Štanclová.

    Případné nesrovnalosti v artikulaci budoucí školáci brzy vypilují. Vždyť už teď mají jasno v tom, co je při hodinách čeká. “Já vím, že se ve škole budu učit psát a počítat, těším se,” podělila se o svá očekávání Verunka. “Ve škole se budeme učit a já se na to těším,” doplnila Terezka. “Já budu ve škole psát a počítat a moc se těším,” uzavřela Terezka.