ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Město Ústí nad Orlicí se rozhodlo oživit podchod pod silnicí I/14 a dohodlo se sprejery. Dvacet pět mladých umělců se chopilo práce a výsledkem jsou desítky komixových motivů po celém podchodu.

Sprejování má stále většina lidí spojené s vandalismem, graffiti je ale čím dále více považováno za umění. “Hlavní motiv byl, že jsme cítili potřebu ústecký podchod restaurovat, obnovit a souvisí to samozřejmě i s tím, že se po této akci budou zde instalovat kamery, takže tento prostor bude monitorován, “ řekl starosta Ústí nad Orlicí Petr Hájek.

Pětadvacet sprejerů mělo na tvorbu svých děl vyhrazený celý víkend. “Zadání máme do komiksového tématu, nicméně je to klasický graffiti s komiksovými prvky okolo, takže něco, co se nám všem dobře dělá a aby to bylo i zajímavější pro diváka,“ řekl organizátor akce Petr Lenfeld.

“Město se na akci podílí finančně, je to částka 50 tisíc korun, ta částka je určena zejména na materiál, na barvy,“ sdělil starosta Ústí nad Orlicí Petr Hájek.

Po víkendu mohli chodci obdivovat již hotová díla. Výhodou této v uvozovkách galerie je, že je otevřena dvacet-čtyři hodin denně a lze ji tak zhlédnout kdykoliv.