Foto: David Hordějčuk

ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Na desetileté výročí, které by za normálních okolností slavil Ples pro Tebe letos, si jeho pořadatelé i návštěvníci musí ještě počkat. Charitativní akci, jejíž každoroční výtěžek v řádech desetitisíců putoval potřebným po celém světě, totiž vystavila dvouletou „stopku“ koronavirová pandemie. Letos už ale situace byla naštěstí příznivější, a tak se stovky lidí dobré vůle mohly potkat v sobotu 19. listopadu. V orlickoústeckém kulturním domě pro ně byl nachystán bohatý program.

Letošní výtěžek do Ugandy
Ples, který rodiny a mládež zdejší římskokatolické farnosti uspořádaly poprvé v roce 2013, od počátku spolupracuje s Papežskými misijními díly. Ta mají za cíl aktivní boj proti chudobě, negramotnosti, nemocem, nespravedlnosti a vykořisťování. V minulých letech putovaly desetitisíce korun například do Bangladéše či na Filipíny, hojně zastoupené byly také africké státy – Keňa, Tanzanie či Malawi. A právě obyvatelům „černého kontinentu“ se organizátoři misijního plesu rozhodli pomoci i letos. „Výtěžek obdrží zdravotní středisko v ugandské diecézi Kotido, které zřídili misionáři už v 50. letech minulého století. Stavba je však kvůli tomu velmi zastaralá a chátrá, proto potřebuje výraznější rekonstrukci,“ zmiňuje při bilanci letošního ročníku Dominika Javůrková z pořadatelského týmu a dodává: „Většinu z téměř dvaceti tisíc pacientů tvoří děti školního věku. Aby pro ně bylo zdravotní středisko bezpečným a důstojným místem, je potřeba opravit střechu, strop, podlahu, renovovat okna, dveře, ale také elektroinstalaci a vodoinstalaci.“

Výtěžek akce tým dobrovolníků určitě překvapil a potěšil. Dosud rekordní částku necelých 80 tisíc korun, kterou Ples pro Tebe atakoval před čtyřmi lety, se podařilo pokořit o dalších bezmála 20 tisíc. „Odhadujeme ji na 95 tisíc, návštěvnost plesu totiž byla po covidové pauze nad očekávání. Mezi hosty nechyběla diecézní ředitelka Papežských misijních děl Ludmila Terezie Soukalová, za farnost její administrátor Jan Pitřinec. Podpořilo nás město Ústí nad Orlicí, řada drobných sponzorů a v neposlední řadě všichni příchozí,“ doplňuje manžel Dominiky Javůrkové Josef, další z pořadatelů.

Swingový orchestr i bigbít
Tradičně vysoký standard pro tanečníky zajišťoval opět swingový orchestr Black Band zdejší ZUŠ Jaroslav Kociana pod taktovkou Lindy Gregarové. Ten v minulém roce navázal spolupráci s místní rockovou legendou Těžká doba, která návštěvníkům okořenila páteční večer. „Nechybělo předtančení v podání domácích C-Dance a bohaté občerstvení všeho druhu.  Proti předešlým ročníkům jsme sáhli ke změně u tomboly, každá vstupenka byla výherní,“ vysvětluje za pořadatele Dominika Javůrková.

Co se nezměnilo, je aukce uměleckých artefaktů, jež byla do programu zařazena poprvé v roce 2016. Letos se dražily celkem tři cennosti a vynesly částku dvanáct a půl tisíce korun, připočtenou k výtěžku plesu.

Plány do budoucna
Hlavní cíle Plesu pro Tebe? Podle organizačního týmu hlavně vydržet, samotné pořádání není snadné, navíc současná situace podobným akcím příliš nepřeje. „Jsme moc rádi, že se nám podařilo po covidové pauze ples uspořádat a přišlo ještě více lidí než v minulých letech,“ uzavírá Josef Javůrek.