ÚSTÍ NAD ORLICÍ – V prostoru dílen orlickoústecké Střední školy automobilní se konal 20. ročník Ústeckého autosalonu. Letos na téma “Československo a ekomobilita”. Návštěvníky, kteří zaplnili areál dílen v Hylvátech, čekal pestrý program. “Tahle akce vznikla původně při příležitosti oslav 60 let školy, tuším. Nebo 50 možná to bylo. No a postupně to vzrůstalo, až to nabylo do současného stavu,” sdělil nám zástupce ředitele pro praktickou výuku Karel Beran.

Každý rok má autosalon jiný podtitul. Letos se téma “Československo a ekomobilita” nabídlo samo. “Hlavním tématem letošní výstavy je Československo, protože se nabízí výročí 100 let založení republiky, takže ta hlavní výstava je věnována tady tomu. Je to výběr vozidel od motocyklů, přes automobily, osobní, nákladní,” prozradil Karel Beran.

Kdo přišel, mohl navštívit různá stanoviště. Jeden výstavní prostor nabídl tématická, historická vozidla včetně motocyklů. Děti si mohly sednout za volant starých traktorů a nebo si prohlédnout hasičské vozy ze všech stran. Návštěvníky také čekala ukázka vojenské techniky a parních strojů. Velkou atrakcí byla možnost nechat se zvednout do výšky jeřábem. V dalších prostorách se nacházely moderní technologie. “Další zajímavostí je expozice vozidel Škoda akademie. To jsou výrobky žáků Automobilní školy z Mladé Boleslavi. Vlastně upravené stroje Citigo a Karoq,” řekl Karel Beran. Část vystavených vozidel byla věnovaná i elektromobilům, které můžeme potkat na silnicích. Dále byly k dispozici brýle s virtuální realitou, různé tématické hry a simulátor řízení automobilu. Každý si přišel na své. “Děti ty jsou tady nadšený hlavně z těch atrakcí uvnitř, z těch trenažérů. Tak ty si tam hrají a koukali jsme na ty kola, jak jezdili, na těch bajkách. Tak super. A je toho tady opravdu hodně,” sdělila nám své dojmy jedna návštěvnice. “Jsou tady pěkný elektromobily, to jako jo. Náklaďáky ty se nám taky líbí,” prozradil další návštěvník.

U stanoviště Policie České republiky byla možnost vidět například zdeformovaný motocykl po nehodě. Součástí programu byl také simulátor autonehody. Zájemci si tak na vlastní kůži mohli vyzkoušet, jaké to je, když se s nimi auto převrátí na bok nebo se překulí přes střechu. “Byl to rozhodně nepříjemnej pocit. Ještě při představě, že při normální nehodě je to ještě 10x rychlejc, tak.. není to hezkej pocit.” Připravený byl i doprovodný program a různá představení, například akrobati na dvou kolech. Jejich kousky divákům možná mnohdy vyrazily dech.