ÚSTÍ NAD ORLICÍ – V jednom z místních hotelů se uskutečnilo další pokračování  “Burzy filantropie”. V rámci této akce prezentují neziskové organizace své projekty a uchází se o podporu od donátorů z veřejného i soukromého sektoru.

Přes pět a půl milionu korun na finančních darech a 163 zrealizovaných veřejně prospěšných projektů. To byla statistická bilance “Burzy filantropie” v Pardubickém kraji před letošním ročníkem. “Sešli jsme se na Burze filantropie již popáté v Ústí nad Orlicí a své projekty zde prezentuje 6 neziskových organizací, které pochází z celého okresu Ústí nad Orlicí,” uvedl PR pracovník Koalice nevládek Pardubice Michal Chlumský.

Šestero do finále postoupivších neziskovek uspělo v celkové konkurenci dvaadvaceti přihlášených. Svůj záměr představilo například Rodinné integrační centrum Lanškroun. To se zabývá službami pro rodiny s dětmi postiženými poruchou autistického spektra. “Rádi bychom zakoupili pomůcky, které budou rozvíjet komunikaci a orientaci. Jedná se o výukové systémy, ale také o senzorickou hernu,” přiblížila projekt sociální pracovnice Rodinného Integračního Centra Lanškroun Jaromíra Staňková.

Své zastoupení měl na burze také Lesní klub Letohrad. Ten chce pro děti a rodiny pořádat muzikoterapeutické kurzy. Žádal tak o finanční prostředky na zakoupení speciálních hudebních nástrojů. “Které jsou laděny vesměs do pentatoniky, to znamená, že na ně může hrát každý, i když nemá hudební sluch, myslí si, že nemá hudební nadání. Rozvíjí se tak různé mozkové činnosti, které by se jinak nerozvíjely,” doplnila koordinátorka lesní mateřské školky Lesního klubu Letohrad Veronika Peteráčová.

11 přispěvatelů nakonec mezi zúčastněné neziskové organizace rozdělilo 514 tisíc korun. Podle organizátorů se jedná o absolutní rekord v rámci jedné “Burzy filantropie”.