PARDUBICKÝ KRAJ – Rozvoj bohatého komunitního život v obci Sopotnice mohl posoudit na své pracovní návštěvě na Orlickoústecku 1. náměstek hejtmana Roman Línek. Na bývalé farské zahradě teď i za pomoci krajských dotací roste rekonstruovaná stodola, která poskytne místním obyvatelům potřebný prostor pro společné setkávání.

„Všechno je v lidech a v Sopotnici to vypadá, že měli štěstí na ty hodně činorodé. Vesnice rozložená podél rušné silnice našla nové centrum na stráni u fary.  Lidé se tu schází na kulturní programy, kovářské akce, společné pečení chleba v místní peci nebo i další události. Je vidět, že mají dobré sousedské vztahy s farností, které jim umožňují tento prostor dále rozvíjet i pro potřeby školy,“ říká Roman Línek.

Na opravu střechy stodoly získali v Sopotnici od kraje 200 tisíc korun a se 100tisícovým  příspěvkem z Programu na obnovu venkova opravují také místní komunikace a veřejné osvětlení.

„Teď jsme se pustili ještě do opravy hřbitovní zdi, která se nám rozpadala, a tvoří takové zakončení společenského areálu obce. A vylepšit chceme i pódium, které tu máme,“ konstatuje starosta Jan Antušek a pokračuje: „Až bude hotová stodola, čeká nás přestavba bývalé fary. Domluvili jsme se s představiteli církve, že na místě vyroste nová budova rozdělená na dvě části, jedna pro faru a druhá pro naši školní družinu. Pak už by naši menší školáci nemuseli chodit do družiny přes rušnou silnici.“

V obci je i devítiletá základní škola, do které dojíždějí i děti z okolních obcí. K tomu má Sopotnice šikovný minibus s panem školníkem za volantem. Pardubický kraj na jeho koupi v loňském roce přispěl částkou 250 tisíc korun.