160222_NALEZ VRTULNIKUPARDUBICKÝ KRAJ – Dne 12. října 1968 se během spojovacího letu z České Rybné do Šumperka zřítil nedaleko České Třebové vrtulník polské armády typu SM-2. Jeho trosky byly minulý týden nalezeny a pod dohledem odborníků na vojenskou historii a archeologii vyzvednuty. Po nezbytné konzervaci se očekává jejich vystavení na území Pardubického kraje.

„Jedná se o unikátní nález z doby okupace vojsky Varšavské smlouvy na našem území. Jsem přesvědčený, že se trosky stanou nedílnou a navštěvovanou součástí některého z muzeí na území kraje. Při prohledávání místa se nalezly i nevybuchlé dělostřelecké granáty pravděpodobně z konce druhé světové války, k čemuž museli být přivoláni i pyrotechnici,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který se na místo nálezu také vypravil.

V lese byly nalezeny úlomky oplechování pilotní kabiny, část příhradové „trubkové“ konstrukce draku vrtulníku, části vybavení jako ukazatel teploty a tlaku paliva/oleje, kompas, ovládací pult, část radiovybavení, ale také zbytky listů rotoru a další fragmenty, zejména prvky řízení.

Během letu z České Rybné do Šumperka se pilot na základě zhoršujícího se počasí rozhodl stroj otočit a vrátit se do místa startu. Postupně snižoval výšku stroje, ale když jej po výstraze otočil prudce vpravo, zavadil o vrcholky stromů a spadl. Piloti následně společně s jednou pasažérkou stroj opustili. Hlavní příčinou havárie byl údajně kromě zhoršené viditelnosti také špatný zdravotní stav polského pilota, který se měl nadýchat kysličníku uhelnatého ve stanu, kde přespával.

Vrtulník SM-2

PZL SM-2 je lehký víceúčelový užitkový vrtulník s třílistým nosným rotorem a třílistým tlačným vyrovnávacím rotorem. Vyráběn byl v letech 1960–1963 polským leteckým závodem WSK PZL Świdnik. Jedná se o stroj konstrukčně vycházející ze sovětského vrtulníku Mil Mi-1, který byl v Polsku vyráběn licenčně pod označením PZL SM-1. Vrtulník je známý také pod označením WSK SM-2. Na území České republiky se nachází jeden kompletní stroj ve sbírkách Vojenského historického ústavu – Leteckého muzea Kbely.