foto: Pardubický kraj

PARDUBICKÝ KRAJ – V návaznosti na včerejší výzvu hejtmana Martina Netolického pokračuje dnešním dnem vytipovávání vhodných objektů pro nouzové ubytování potenciálních ukrajinských uprchlíků. Hejtman dnes navštívil dvě krajská zařízení, která by se dala v poměrně krátké době pro nouzové ubytování zprovoznit. Prvním je zámek v Bystrém u Poličky a druhým bývalý objekt dětského domova v Poličce.

„Snažíme se být připraveni na případný příliv uprchlíků z Ukrajiny či rodinných příslušníků lidí, kteří již v Čechách pracují. Včera jsme oslovili starosty měst a obcí, zda by nám nahlásili potenciální volné kapacity na svém území. K tomu navíc řešíme samozřejmě zařízení v našem majetku, která jsou nyní nevyužitá. Prvním z nich je zámek v Bystrém, kteří v roce 2020 opustili klienti domova. Zámek je ve stavu, kdy je ve velmi krátkém horizontu možné uzpůsobit jednotlivé pokoje pro nouzové ubytování, pokud by tato potřeba nastala. Odhadem by se mohlo jednat i o více jak 100 osob. V roce 2005 zde byla navíc opravena kuchyň, takže bychom mohli zajistit po nezbytně nutnou dobu i stravovací provoz,“ řekl hejtman Martin Netolický, který hovořil o této možnosti také se starostou Bystrého.

Následně hejtman navštívil také objekt dětského domova v Poličce, který kraj také opustil. „Objekt dětského domova budeme převádět na město Polička, ale s panem starostou jsme domluveni, že pokud by byla potřeba tento objekt připravit na umístění dalších osob z Ukrajiny, tak i město samotné se nám bude snažit pomoci. Vše je však v tuto chvíli ve fázi prvotního vyhledávání, ale chceme být připraveni a pomoc poskytnout,“ řekl hejtman Martin Netolický po jednání, kterého se zúčastnil také starosta Poličky Jaroslav Martinů.