Hejtman se seznámil s fungováním prádelny. | foto: Pardubický kraj, Luboš Kozel

PARDUBICE Pardubický kraj uzavřel se společností Siemens smlouvu na energetickou revitalizaci objektů Pardubické krajské nemocnice.  Jedná se o instalaci nové energeticky efektivní prádelny a další úsporná opatření. To vše se uskuteční v rámci desetiletého projektu řešeného metodou Energy Performance Contracting (EPC). Siemens v něm smluvně garantuje snížení emisí CO2 o více než 21 tisíc tun a finanční úsporu téměř 120 miliónů korun.

 „Výhoda projektu EPC spočívá v tom, že kraj jako zadavatel není nucen investovat ani korunu. Výstavba prádelny a dalších opatření bude zaplacena ze smluvně daných a prokázaných úspor, za které nese odpovědnost poskytovatel energetických služeb. Technickou kvalitu řešení si navíc pochvalovali také zástupci nemocnice,“ uvedl Martin Netolický, hejtman Pardubického kraje. Ten se s provozem obdobné prádelny seznámil minulý týden také ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové.

Hlavní úsporná opatření budou realizována formou instalace nové technologie prádelny, která umožní dvojnásobné zvýšení kapacity praného prádla pro nemocnici i další zdravotnická zařízení v regionu za současného snížení vstupních nákladů. Dalších úspor bude dosaženo díky dodávce nového systému Desigo PX pro řízení budov, modernizací části vnitřního osvětlení a optimalizací stávajícího tepelného hospodářství, včetně zavedení centrálního monitoringu spotřeb energií. Celková částka, kterou Siemens v projektu proinvestuje, činí téměř 90 miliónů korun včetně DPH. Zakázka se tak řadí k největším svého druhu v České republice.

 „Spolupráce s odborníky ze společnosti Siemens se kraji osvědčila na projektech EPC v Průmyslové střední škole Letohrad, Střední zemědělské škole Lanškroun a Odborném léčebném ústavu Albertinum v Žamberku,“ uvedla radní zodpovědná za majetek a investice Ludmila Navrátilová a dodala: „Například právě v Albertinu jsme uspořili ještě více, než bylo smluvně zaručeno, a díky tomu mohl kraj pořídit pro jeden z pavilonů nová okna v hodnotě 227 tisíc korun.“