ČERVENÁ VODA/PARDUBICE – Dva nové vozy Škoda Yeti uvede zítra do provozu Zdravotnická záchranná služba Pardubického kraje. Automobily, které jsou vybaveny standardní záchranářskou výbavou jako defibrilátor, ventilátor a další zdravotnická technika, najdou svá místa na základnách v Červené Vodě a Ústí nad Orlicí. Celková pořizovací cena, hrazená z investičního fondu organizace, dosáhla 1,5 milionu korun.

„Z dosavadní  rychlé lékařské pomoci vznikne v Červené Vodě nová posádka rychlé zdravotnické pomoci a rendez-vous, která je operativnější a přispěje tak k dalšímu zlepšení přednemocniční neodkladné péče pro osoby v přímém ohrožení života,“ sdělil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, který si jeden z vozů prohlédl při své dnešní návštěvě v Červené Vodě. Na tamní stanici záchranné služby přibyli také dva noví záchranáři. Obec Červená Voda navíc přispěla 400 tisíci korunami na nové garážové stání a rekonstrukci zázemí pro záchranáře. „Jsem velmi rád, že se daří v celém kraji modernizovat vozový park a tím zajišťovat občanům nejlepší dostupnou péči,“ dodal Martin Netolický.

Oba vozy budou nasazeny do ostrého provozu 1. dubna. Automobily rendez-vous (RV) jsou speciální sanitní vozidla, která mají veškeré vybavení k ošetření pacienta shodné s velkými sanitními vozidly, ale nedisponují mobilizačním vybavením. Jejich výhodou je především rychlost. Lékař se ihned po příjezdu věnuje ošetření pacienta a vyčkává na příjezd skupiny rychlé zdravotnické pomoci (sanitky), která pak převeze pacienta do nemocnice. Pokud je nutná spolupráce lékaře i při transportu pacienta, jedou obě vozidla do nemocnice, přičemž lékař se přesune do velké sanitky.

„Je snahou mít na každém stanovišti, kde je lékařská posádka, zvláštní vozidlo pro lékaře, který se po zásahu nemusí s pacientem vracet do zdravotnického zařízení, ale může rovnou vyjet na další výjezd,“ doplnil 1. náměstek hejtmana pro zdravotnictví Roman Línek.

V Pardubickém kraji funguje 28 posádek a z toho šest typu RV. Před pěti lety měla Zdravotnická záchranná služba Pardubického kraje 22 posádek a jen jednu posádku RV v Moravské Třebové. „Jako ředitel záchranné služby chci poděkovat všem, co se zasloužili o nové sanitní vozy, tedy nejen dodavatelům, ale i klíčovým zaměstnancům vedení organizace a dovoluji si popřát oběma posádkám mnoho bezpečných kilometrů a zachráněných lidských životů,“ uvedl ředitel Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje Pavel Svoboda.