ILUSTRACE MOBILNI VEZE
ilustrační foto, zdroj: internet

PARDUBICE – Na základě podnětů starostů obcí v Pardubickém kraji svolal hejtman Martin Netolický jednání se třemi hlavními mobilními operátory působícími na českém trhu. Tématem jednání byl především nedostatečný mobilní signál v některých místech kraje a možnosti napravení stávající situace.

„Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že jsou místa, která jsou nedostatečně pokryta nejen mobilním internetem, ale signálem obecně. Je to patrné i z nesčetných podnětů ze strany občanů a zástupců místních samospráv,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Na jednání s operátory jsme si chtěli nejdříve vyjasnit situaci a následně učinit nezbytné kroky ke zlepšení mobilního pokrytí. Z tohoto důvodu vyzveme starosty obcí, aby přesně vytipovali místa, kde signál není nebo kolísá. Následně budou moci provedena konkrétní opatření. Samozřejmě se jedná o záležitost dlouhodobějšího charakteru,“ sdělil hejtman Netolický.

Zástupci tří největších mobilních operátorů diskutovali s hejtmanem také o současné situaci konsolidace vysílačů, kdy operátoři spolupracují na výběru nejvýhodnějších lokalit pro umístění. Při těchto úkonech může signál dočasně v jednotlivých místech slábnout. „Rozebírali jsme také problém nedostatečného pokrytí páteřní komunikace I/35, ale také železničního koridoru z Pardubic přes Českou Třebovou do Brna, kde se pravidelně setkáváme s výpadky signálu nebo dlouhodobě chybějícím signálem,“ dodal hejtman Martin Netolický