LANŠKROUN – Do oslav Dnů evropského dědictví se Městské muzeum Lanškroun zapojilo i letos. Zájemci se tak mohli zúčastnit připraveného programu s názvem “Oživlá historie aneb lanškrounské památky, jak je neznáme”. Zahájení se nekonalo na nádvoří zámku, jak bylo původně v plánu. Kvůli nepřízni počasí bylo přesunuto do zámeckého sálu, kde příchozí uvítala ředitelka Městského muzea Marie Borkovcová. Podium pak patřilo divadelní frašce “Rozhodnutí” z Příběhů ze starého Lanškrounska od Josefa Benoniho. “Už v minulosti to byla velice úspěšná akce. Chceme přiblížit památky takovou netradiční formou,” sdělila nám Marie Borkovcová.

Ze zámku se všichni přesunuli k domu Piano, kde byla herci odstraněna závora s císařským orlem. “Piano je historická památka, která byla součástí hradeb, které nám tady povolil postavit Karel IV. ve 14. století a stával těsně vedle horní městské brány, neboť město Lanškroun bylo město hrazené,” dodala Marie Borkovcová. Pouť dále pokračovala do kostela svatého Václava, kde ředitelka muzea představila jeho historii. Děkan Zbigniew Czendlik pak doplnil zajímavosti o vybavení kostela. Návštěvníci si mohli poslechnout i skladby hrané na varhany a operní zpěv.

Cesta je dále vedla do obřadní síně a ven na nádvoří zámku, kde proběhlo šermířské představení. V závěru akce byl jen na oko zapálen augustiniánský klášter.