PARDUBICKÝ KRAJ – Královéhradecký a Pardubický kraj od 12. prosince změní ceník jízdného ve veřejné regionální dopravě. Hlavním důvodem změny je snaha nepřistupovat k plošnému omezování autobusových a vlakových spojů v obou regionech. Kraje tím také reagují na zdražování vstupů v čele s vývojem cen pohonných hmot a dalších provozních nákladů.

 Úprava ceníku umožní částečné vyrovnání ekonomických ztrát, respektive výpadku příjmů v krajském rozpočtu nejen v důsledku snížení poptávky na cestování veřejnou dopravou v souvislosti s pandemickými opatřeními, ale také například kvůli prudkému nárůstu cen pohonných hmot a dalších provozních nákladů.  Je třeba připomenout, že vyjma dílčí úpravy obyčejného jízdného v roce 2019 se v Královéhradeckém kraji jedná o první větší úpravu ceníku jízdného od roku 2013,“ uvedl radní Královéhradeckého kraje Václav Řehoř odpovědný za oblast dopravy.

Změna ceníku od 12. prosince bude pro běžného cestujícího znamenat zdražení v řádech korun.

Pokud cestující nyní hradí jízdné v hotovosti, a nově si pořídí bezkontaktní čipovou kartu IREDO, tak se cena jízdného prakticky nezmění, což je určitá motivace pro cestující, aby si tuto naši kartu na pravidelné cestování pořídili. Chceme tak v rámci úprav cen jízdného zvýhodnit pravidelné cestující tak, aby na ně byly dopady co nejnižší,“ řekl náměstek hejtmana Pardubického kraje pro oblast dopravy Michal Kortyš.

Od 12. novinkou rozšíření platnosti síťové jízdenky pro kolo i na vlaky Českých drah a zavedení roční síťové jízdenky za 14 652 korun, se kterou mohou lidé cestovat v obou krajích se všemi dopravci zapojenými do IDS IREDO.