ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Oblastní spolek Českého červeného kříže Ústí nad Orlicí si na čtvrteční odpoledne 13. června připravil, v rámci Světového dne dárců krve, setkání bezpříspěvkových dárců krve u příležitosti slavnostního předání Zlatého kříže III. třídy za 80 bezplatných odběrů. Slavnostní odpoledne bylo připraveno v prostorách Hernychovy vily v Ústí nad Orlicí za účasti zástupců Oblastního spolku Českého červeného kříže Ústí nad Orlicí a Nemocnice Pardubického kraje transfúzního oddělení v Ústí nad Orlicí. O zpříjemnění setkání se postarala kulturním programem Základní umělecká škola Jaroslava Kociána včetně doprovodného programu městského muzea a to prohlídkou výstavních prostor.

Pozváno bylo celkem 67 bezpříspěvkových dárců krve za 80 bezplatných odběrů z okresu Ústí nad Orlicí. Oceňování bezpříspěvkových dárců krve se konalo za podpory Ministerstva zdravotnictví ČR, Pardubického kraje.

DÁRCOVSTVÍ KRVE 2018 – okres Ústí nad Orlicí:
Počet registrovaných dárců – celkem:                    2 736
Počet nově registrovaných dárců:                            264
Počet bezpříspěvkových odběrů krve:                   2 675
Počet bezpříspěvkových odběrů plazmy:              8 176

14. června si připomínáme den narození objevitele Rh faktoru K. Landsteinera a od roku 2005 je tento den Světovým dnem dárců krve. Světový den dárců krve je poděkováním dobrovolným, neplaceným dárcům krve za jejich život zachraňující dar, připomínkou toho, že svět potřebuje dostatek bezpečné krve pro každého, kdo ji potřebuje. Každých několik vteřin někdo potřebuje někde na světě krev. Transfúze krve a transfúzních přípravků zachrání každoročně životy milionů lidí. V ČR bohužel počet dárců krve v poslední době klesá – v nemocničních zařízeních transfúzní služby je registrováno cca 233 tisíc pravidelných dárců, což je podstatně méně, než počet doporučovaný WHO, který by měl být o cca 150 tisíc vyšší. Výchova k bezpříspěvkovému dárcovství krve a jejích složek a oceňování dárců krve patří k hlavním programům ČČK, který spolupracuje s transfuzními zařízeními.

Stát se dárcem krve je stále platnou výzvou pro každého zdravého člověka.