LANŠKROUN – Ve městě vznikla naučná stezka, která připomíná výrobu TESLY, která vládla městu a nejbližšímu okolí ve druhé polovině minulého století. TESLA Lanškroun byla jediným výrobcem mnoha druhů kondenzátorů v tehdejších zemích socialistického plánování.

První zastavení této naučené stezky, nebo-li putování po modelech v Lanškrouně dlouhá léta vyráběných součástek, začíná v suterénu radnice, kde je stálá expozice Tesly a polské Diory. Zde také začalo slavnostní otevření stezky. Na tomto místě se sice nenachází model součástek, ale přímo výrobku, který by bez nich nebyl – prvního československého přenosného kabelkového přijímače. Druhý bronzový odlitek vyobrazující modely kondenzátorů se nachází na zámecké zdi. “Je nezbytné si tradice připomínat. Na tradicích máme postavenu celou průmyslovou zónu, na šikovnosti, zručnosti lidí, kteří dříve pracovali v tabákové fabrice a potom pak v Siemensu a následně dlouhá léta v TESLE,” řekl pro OIK TV starosta města Radim Vetchý.

U zrodu stálé připomínky TESLY Lanškroun ve městě stáli dlouholetí zaměstnaci Tesly, pánové Jiří Kohout a Karel Hrodek, který OIK TV řekl: “Je to velice pěkné. Je to důstojná připomínka toho, tak jak firma tady fungovala, jak tady žili ti lidé, a to co s tím všechno souviselo.”

Obdobný projekt vznikl i v polském partnerském městě Dzierzoniow, kde takovým velkým podnikem byla Diora. “Máme v Džeržonově muzem, ve kterém je jedna část věnována Dioře. Sice se jedná o nedávnou historii, 70. až 80. léta 20. století, ale měli bychom si ji připomínat, jelikož díky Dioře se město rozvijelo až do dnešních dní,” řekl pro OIK TV starosta města Dzierzoniow Dariusz Kucharski.

Modely rezistorů jsou vyobrazeny na třetím zastavení v Sokolské ulici. V ulici Dvořákova jsou na desce čtvrtého zastavení modely integrovaných obvodů. Poslední zastavení je na zdi ZŠ Komenského, kde se na desce nacházejí modely potenciometrů. “Myslím si, že se jedná o dobrou formu podpory cestovního ruchu. Myslím si totiž, že existují lidé, kteří mají zájem právě o historii průmyslu a mohli by do Lanškrouna zavítat, tímto je zvu,” dodal Vetchý.

Připomínka TESLY v Lanškrouně byla spolufinancována s podporou Euroregionu Glacensis.