LANŠKROUN – Investiční akce na Základní škole Bedřicha Smetany v Lanškrouně za více než 40 milionů korun má zajistit zejména nové odborné učebny. Celý uplynulý školní rok se nesl v duchu stavebních prací. Začala se dělat nová střecha, nové odborné učebny a další změny se týkají i venkovního prostoru.

Již od začátku se na stavbě potýkali s různými problémy. “Projekt vykazoval sadu vad, kterou jsme museli průběžně opravovat a některé vady byly tak zásadní, že jsme se rozhodli to v této fázi ukončit,” sdělil nám starosta města Radim Vetchý. Projekt by se měl opravit a na jeho základě má být vysoutěžen nový dodavatel. “S firmou, která stavbu dodává směřujeme k dohodě o ukončení a na základě toho požádáme o prodloužení termínu a o dokončení stavby o jeden rok,” doplnil Radim Vetchý. Výuce na škole tak hrozí další rok plný stavebního ruchu. “Zastavení projektu pro nás znamená značnou komplikaci, zejména organizační a prostorovou. Škola totiž dlouhodobě trpí nedostatkem míst pro odborné učebny,” řekl ředitel školy Milan Valúšek. “Když to dobře půjde mohli bychom mít v říjnu nového dodavatele stavby. V případě, že nám prodlouží termín dokončení, celá stavba i s dodávkou vybavení by mohla být dokončená přesně za rok,” dodal Radim Vetchý.

Ani prostory kolem školy nezůstaly nedotčené. Děti nemohou využívat školní hřiště, jelikož tam mají zázemí dělníci. V současné době je rozestavěná půdní vestavba, která má školákům poskytnout 4 nové odborné učebny. Po celé budově jsou z části rozvedené i nové počítačové sítě. “Máme taky slíbeno, že dojde k dokončení odborné učebny fyziky, která je pro nás opravdu nezbytná. Bez ní bychom nebyli schopni realizovat prostorově výuku vůbec ve škole, protože se nám počet dětí na druhém stupni rozrůstá,” prozradil Milan Valúšek. Pro venkovní přírodovědnou učebnu je vyhrazen prostor na dvoře. Z větší části je hotová i rekonstrukce střechy. Nyní může škola jen čekat, kdy se projekt opět obnoví.