ČESKÁ TŘEBOVÁ – V lese kousek od České Třebové se nachází pravěká osada Křivolík. Návštěvníkům přibližuje dobu od příchodu moderního člověka do Evropy až po počátek raného středověku. Na konci srpna se v osadě uskutečnil i tábor. Po deset dní jeho účastníci pracovali na stavbách a zkoušeli si různá tehdejší řemesla. “Je to takový počin, abysme tu osadu někam posunuli, aby se budovaly ty stavby, ale zároveň, aby ti účastníci poznali něco ze života našich předků,” řekl nám David Maršálek, náčelník spolku Bacrie z. s.

Na seznamu prací byly například úpravy celé osady nebo vnitřku či vnějšku hodovní síně. “Jsme vymazávali mazanicí takovou společenskou místnost. Taky jsem tady dlouho už nebyla a byla jsem zvědavá, jak se to tady zase posunulo,” prozradila účastnice tábora Lada Hrochová. Z řemesel si zkoušeli práci s kamenem, kůží nebo dřevem. V osadě se nachází také zvířata. “Je to i o tom, jak o ně pečovat, jak se o ně starat, takže to má i takovej dejme tomu chovatelskej rozměr,” dodal David Maršálek.

Na tábor dorazilo kolem třiceti účastníků. “Jsou stálí, kteří docházejí vlastně každý rok a samozřejmě do toho přijíždí noví, kteří se o tom nějakým způsobem dozvěděli, zaujalo je to a přijeli třeba jen na pár dní,” přiblížil David Maršálek. V pravěké osadě se během roku konají různé akce, jednou z nich jsou například Hromnice.