ČESKÁ TŘEBOVÁ – Přivítat první známky blížícího se jara přišly do Pravěké osady Křivolík desítky lidí. Slavily svátky Hromnice a Imbolc, známé také díky pranostice “Na Hromnice o hodinu více”. “Což byl první svátek jara, i když to nevypadá – máme pořád dost sněhu, tak už to je taková předzvěst toho jara. Už přece jenom máme oblevu, praskají ledy, voda se tlačí z krajiny, míza se vrací do stromů, takže už to je cítit v té krajině,” popsal David Maršálek. Návštěvníci si mohli projít celý prostor osady a dozvědět se různé informace nejen o zvířatech, ale i o hliněných domcích. Mnohé zaujaly také hudební nástroje, na které se v průběhu dne hrálo.

Kromě komentovaných prohlídek se mohli účastnit i dalších připravených aktivit. “Třeba sekání replikami pravěkých seker. Ta zima nebo tohle období, kdy nejste vázaní prací na poli byla právě časem, kdy se těžilo dřevo a chystalo se na ty stavby, které rostou pak během léta,” dodal David Maršálek. Zejména u dětí mělo úspěch vyrábění svíčky hromničky. “K čemuž se váže taková jakoby pověst, že pokud se blíží bouřka a krupobití a vy zapálíte tu svíčku v domečku, tak se vám vyhne. Takže to byl ten čas, kdy se vyráběly právě o tech Hromnicích a pak si ji celej rok schovávali na ty okamžiky nepřízně,” popsal zvyky David Maršálek. Jejich výroba probíhala roztavením vosku v nádobě a postupným namáčením knotu, dokud se na něj vosk nenabalil. “Ti naši předkové samozřejmě taky fungovali na tenhleten princip, plus si vlastně vytvářeli jakoby i lojové svítilny, to znamená z loje, vlastně jakoby zvířecího tuku a zároveň probíhalo včelařství, takže měli i ty plástve, takže se vyrábělo třeba i přímo z toho včelího vosku,”  David Maršálek

Návštěvníkům se v osadě líbilo. “Všechno se mi tady líbí, je to moc hezký.” “Je to velice zajímavej počin, že jo, tahleta věc. Vůbec stavby tohohle typu se málokdy viděj a vůbec tihle nadšenci co to dělaj.” “Teď mě zrovna zaujala ta svíčka hromnička udělat, jo? Jako tím máčením.” “Mě se líbily tady ty zvířata a tak.” Po prohlídce osady v zimním hávu se zájemci mohli zahřát v hodovní síni u ohně.