ORLICKOÚSTECKO – Po podzimních komunálních volbách a změnách na radnicích v České Třebové a Litomyšli byla otevřena debata o napojení Českotřebovska a Orlickoústecka na dálnici D35 poblíž Litomyšle. Křižovatka Litomyšl – sever byla z plánů totiž vymazána. “My jsme se seznámili s dopravní koncepcí Pardubického kraje na příštích 10 nebo 12 let a zjistili jsme, že právě v plánech, které jsou k ní přiloženy, úplně chybí přímé napojení České Třebové a Ústí nad Orlicí na budoucí dálnici D35,” přiblížil místostarosta České Třebové Dalibor Zelený. “To napojení je v tuto chvíli naplánováno tak, že Česká Třebová by směrem na východ byla připojena na mimoúrovňové křižovatce u Opatova a směrem na západ, tzn. na Prahu, až v oblasti Vysokého Mýta s přivaděči, které vedou přes Libchavy, což samozřejmě není nejbližší trasa,” řekl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

V současné době ústí jak silnice II/358 z České Třebové, tak i silnice II/360 z Ústí nad Orlicí do centra Litomyšle. “Obě dálnici přejedou, podjedou a skončí ve městě, v Litomyšli. A my právě po dohodě se všemi zúčastněnými, protože to považujeme za slušné a rozumné, bychom rádi, aby ty silnice byly navzájem spojeny a dálničním přivaděčem, který nepovede do města Litomyšl, skončili na některém ze sjezdů,” sdělil nám Dalibor Zelený. Do jednání o napojení na dálnici se přidalo i Ústí nad Orlicí. “Jednalo by se o připojení prostřednictvím rozšířených obslužných komunikací, tak abychom nemuseli, ať už z Ústí nebo z České Třebové, projíždět Litomyšlí a mohli se vlastně na dálnici plnohodnotně napojit. V tuto chvíli PK zadal vyhledávací studii, která by toto měla řešit,” sdělil nám starosta města Ústí nad Orlicí Petr Hájek. “Naší snahou bude vyjít městu Česká Třebová a Ústí nad Orlicí a samozřejmě i Litomyšli vstříc tak, aby napojení bylo možné v rámci plánovaných mimoúrovňových křižovatek Řídký a Janov. Jedna z variant se nyní začíná připravovat,” dodal Martin Netolický.

Postupná rekonstrukce dálničního přivaděče z České Třebové by měla začít zároveň na dvou místech již tento rok. Oprav se dočká úsek od světelné křižovatky k železničnímu podjezdu v České Třebové a zároveň i úsek z Litomyšle až po tamní hranici městské zástavby. Modernizace silnice z Ústí nad Orlicí do Litomyšle by měla být zahájena v příštím roce.