LANŠKROUN – 9. ročník Festivalu vědy a techniky pro děti a mládež v Pardubickém kraji odstartoval okresním kolem v Lanškrouně. Své vynálezy či poznatky z různých oborů činnosti zde před porotou obhajovalo z okresů Ústí nad Orlicí a Svitavy 95 projektů.

V tělocvičně Na Střelnici byly k vidění nejrůznější “vychytávky” z elektrotechniky, robotiky, fyziky, chemie, biochemie, medicíny, historie, potravinářství nebo i geologie či sociologie ve dvou kategoriích junior pro 6. až 9. třídu a středoškolák. Každý z mladých vědců či techniků musel před porotou svůj nápad obhájit a pokud uspěl, dostal se do krajského kola. “Krajské kolo bude 10. a 11. března v Pardubicích. Tam je rozdíl pokud soutěží v kategorii junior, 30 autorů nejlepších projektů pojede na krátkodobou studijní stáž do Franciea středoškoláci mají větší výhodu, protože ty mohou postoupit do národního finále soutěže Expo Science AMAVET”, řekl pro OIK TV předseda AMAVETu Stanislav Medřický. Nebo pak dále na světové soutěže do Izraele, Ruska nebo Spojených států.

Jednou z nich je i mladá vědkyně z Gymnázia Moravská Třebová Renata Štaffová, která se svými objevy v biochemii úzce spolupracuje s Univerzitou Palackého v Olomouci. Ta pro OIK TV řekla: “Cílem mé letošní práce bylo zjistit nejoptimálnější množství aminokyselin, které se vyskytují například v lécích proti rakovině. Aby co nejšetrněji neničily to lidské tělo.” A právě s loňským objevem, jak prodloužit stárnutí rostlin vlivem cytokininu se dostala na mezinárodní soutěže a nyní ji čeká cesta do Spojených států.

Nejvíce pozornosti laiků lákali různé technické vymoženosti. K vidění byla zkoušečka autosvětel, terenní vozítko s infrakamerou pro monitorování trubek, designové centrum, funkční dron a řada dalších. Do krajského kola z Lanškrouna postoupilo 69 projektů v kategorii junior a 15 projektů v kategorii středoškolák.