ilustrační foto, zdroj: pixabay.com

LANŠKROUN – Velké změny čekají ani ne po roce městské lesy. Jan Kubík nastoupil jako správce lesů na konci dubna loňského roku. A hned od začátku se musel potýkat s resty po minulém správci. Přesto se uklidilo přes tisíc m3 klestu, ožnuto bylo necelých 10 ha ploch, ošetřeno téměř 80 tisíc sazenic proti okusu. Vytěženo a zobchodováno bylo necelých 1600 m3 dřeva.

Na velké komplikace narazil Jan Kubík hned po svém nástupu. Musel se pochopitelně vypořádat s neznalostí pracovního prostředí, ale také s neochotou bývalého správce lesů ho do problému tzv. zasvětit. Chybělo také zajištění a nasmlouvání prací na celý rok. „V termínu mého nástupu byly ve všech částech a téměř ve všech porostech zlomené, vyvrácené, rozštípané stromy. Zároveň nebyl nikde předchozím správcem v lesních školkách zajištěn sadební materiál a v danou dobu se již sehnat nedal. Nelehký úkol mě čekal i při oslovení firem na práci v těžbě, přibližování a vyvážení dřevní hmoty, protože v květnu mají všichni domluvenou a zajištěnou práci na další měsíce. Také nebyly nasmlouvané objemy a ceny výkupu dřeva,“ objasňuje situaci v době svého nástupu v dopise pro radu města Jan Kubík.

Vedle organizačních problémů se musel vypořádat také s nízkým rozpočtem, který dostatečně nezohledňoval kůrovcovou kalamitu. V měsících květen a červen se navíc zpracovával materiál po větrné kalamitě. Ve zbytku období byla hlavním cílem likvidace kůrovcových ohnisek uprostřed porostů a včasné zpracování tohoto dřeva. „Na rok 2020 jsme po rozpočtové stránce připraveni, veškeré práce by tak měly být dokončeny. Mělo by také dojít k zalesňování, které musí být provedeno do dvou let od vykácení,“ nastiňuje plány do budoucna starosta města Radim Vetchý. Aktuálním úkolem je ale najít nového správce lesa.

Pro odstoupení z této funkce uvedl Jan Kubík ve zprávě pro radu města Lanškroun následující důvody: „Opakované neopodstatněné napadání ze strany jednotlivých zastupitelů města, šíření pomluvy na mou osobu, problémy v navyšování rozpočtu, což má za následek nevyrovnaný průběh a chod prací potřebných v městských lesích.“