LANŠKROUN – V dětském oddělení lanškrounské knihovny vídali návštěvníci v loňském roce kvůli havarijnímu stavu stropu dřevěné podpěry. Ty už z oddělení zmizely, nedávno bylo ale nutné podepřít stropy v oddělení pro dospělé čtenáře.

V polovině loňského roku se musela Městská knihovna vypořádat s nečekaným problémem. Zjistilo se, že strop v dětském oddělení, které je na rozdíl od oddělení pro dospělé čtenáře v budově patřící městu je v havarijním stavu a bylo nutné jej co nejdříve opravit.

Dřevěné podpěry se do knihovny ale vrátily, tentokrát do oddělení pro dospělé, které se nenachází v budově města, ale děkanství. “Začátkem tohoto roku nám tady postavili tuhle dřevěnou velkou konstrukci, která vlastně podpírá strop, který je zničený dřevomorkou, stejně tak jako byla dřevomorka v budově městské části, tak se našla i na budově děkanství,” řekla ředitelka Městské knihovny Linda Netušilová.

Situaci do jisté míry komplikuje právě vlastnictví budov, ve kterých se jednotlivá oddělení nacházejí. “Jednání proběhly asi dvě, pan farář jedná i po své linii, protože ta část dospělácké knihovny není v našich prostorách, tam město platí nájem a je potřeba, aby vlastník nějakým způsobem řešil ten stav,” řekl starosta města Radim Vetchý. “My musíme kooperovat a spolupracovat. Spolupracujeme už hrozně dlouho a já vítám zájem města o řešení této situace,” sdělil OIK TV Zbigniew Czendlik.

Ve středu 22. března schválili zastupitelé na svém zasedání poskytnutí stotisícové dotace římsko-katolické farnosti na zajištění havarijního stavu stropu a zpracování projektu jeho sanace.

Knihovna ještě mimo jiné řeší prý problém také s nedostatkem prostoru, mnoho knih musí být uloženo ve skladu a ideální není ani přístup do budovy. V současné době vzniká studie, která by mohla napovědět, jak s knihovnou dále naložit.

V budoucnu by také mohlo dojít k opravě střešního pláště, opravě a nátěru oken a obnově fasády.