ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Obrazovou publikaci s názvem “Ústí nad Orlicí v proměnách času” ukazuje město ve fotografiích od historie až  po současnost.

V rámci oslav sta let od vzniku Československého státu vydalo město Ústí nad Orlicí knihu plnou fotografií. Slavnostní křest se uskutečnil v Hernychově vile za doprovodu živé hudby. Pár slov na úvod pronesl spoluautor knihy Zdeněk Skalický a starosta města Petr Hájek. “Já jsem s výsledkem spokojený, protože ta kniha opravdu dostala ten správný rozměr a grafickou úroveň. Zaměřili jsme se víc na kvalitu fotografií než na množství textu, protože v tomhle případě si myslím, že opravdu jsou fotografie podstatné,” řekl Petr Hájek.

“Je to klasická obrazová publikace nejen starších, historických fotografií. V této nově vydané publikaci jsou i snímky ze současné doby,” sdělil OIK TV Zdeněk Skalický. Obrazová publikace obsahuje šest částí. Historické fotografie zaplnily prvních pět. Poslední část je složena ze současných barevných snímků. “Každá fotografie má spoustu informací a je na každém pozorovateli, bedlivém pozorovateli, zda dokáže ty zajímavosti vlastně vidět a získat,” řekl Zdeněk Skalický.

Fotografie do díla poskytlo Městské muzeum v Ústí nad Orlicí, Lukáš Prokeš, Státní okresní archiv Ústí nad Orlicí a Mirek Langr. Ten vyzdvihnul například snímek staré textilky nebo dům Zábrodských s panem uzenářem a řezníkem. “Bylo jich tam víc, který byly zajímavý, ke kterým mám nějaký vztah. Protože jsem je vytvářel z negativu a nevěděl jsem vůbec co na nich je, protože to je obtížný to zjistit jen podle něj,” dodal Mirek Langr.

Zaplněná hala Hernychovy vily napovídala, že o knihu lidé mají zájem. Návštěvníci si knihu mohli na místě prohlédnout a diskutovat o snímcích s jejími autory.