LANŠKROUN – Jedním z nejvíce diskutovaných témat letošního prvního zasedání zastupitelů byla připravovaná rekonstrukce Společenského domu. Například Martin Košťál zpochybnil transparentnost veřejné zakázky na zhotovitele projektové dokumentace a navrhl následující usnesení. “Zastupitelstvo města Lanškroun uložilo kontrolnímu výboru zastupitelstva města Lanškroun, aby prověřil zjednodušené podlimitní řízení veřejné zakázky na zhotovitele projektové dokumentaci k akci Kulturní dům Lanškroun,” zaznělo z úst Martina Košťála během zasedání. Zastupitelé nakonec návrh usnesení odsouhlasili.

Dalším bodem, nad kterým volení zástupci těžko hledali shodu, byl záměr demolice sálu a bývalého hotelu v objektu Společenského domu. Podle některých hlasů je bourání předčasné, podle dalších nezbytné. “Žádný architekt se toho neujme, takové rekonstrukce. Ty budovy nemají žádnou hodnotu ani technickou, ani co se týče vzhledu,” odůvodnil záměr demolice místostarosta města Bohumil Bernášek. Záměr demolice byl schválen.

Stejně bylo rozhodnuto i o rozpočtu města na rok 2016. Jeho schodek činí i se splátkami úvěrů přibližně 41 milionů korun. “Neobáváte se, že bude příští rozpočet opět schodkový v podobné výši? Případně z čeho bude ten schodek hrazen příští rok,” vyslovil obavy zastupitel Jaroslav Kužel. “Schodkový rozpočet byl v Lanškrouně od roku 2013 až doposud. Zapojovaly se prostředky, které město naspořilo,” popsal praxi z minulých let starosta Radim Vetchý.

Pomyslná zelená byla udělena také některým žádostem o dotace a pravidlům pro prodej stavebních parcel Za Střelnicí. Vyhověno naopak nebylo požadavkům Petice za zařazení kompletní opravy ulice Rybniční do rozpočtu na rok 2016. “Vzhledem k tomu, že není nic připraveno, je nereálné dostát tomu požadavku petičníků, aby to bylo v letošním roce zrealizováno, nebo zařazeno do rozpočtu,” řekl Radim Vetchý. Podle něj by tato akce mohla být zrealizována v roce 2017. Další zasedání zastupitelstva je naplánováno na 13. dubna.