LANŠKROUN – Pivovarské náměstí bylo místem srazu účastníků průvodu, který zorganizovalo Rodinné centrum Dětský svět. Celá akce byla pojata jako vítání blížící se zimy a také oslava svátku svatého Martina. “Dnešního průvodu se zúčastnilo zhruba 90 dětí. Jsme nadmíru spokojeni, vlastně rok od roku se ta návštěvnost zvyšuje, takže nás tahleta tradice moc a moc těší,” řekla koordinátorka Rodinného centra Dětský svět Lanškroun Vladislava Hanyšová.

Než se příchozí vybaveni všemožnými svítidly vydali na pouť za pokladem již zmiňovaného světce, dozvěděli se něco o Martinově životě. “Jeho otec si přál, aby se stal vojákem. On jeho přání splnil, ale duševně, niterně, ho to stále táhlo k lidem, kteří vyznávali křesťanskou víru,” doplnila Vladislava Hanyšová.

Následně se družina vypravila na cestu, během níž ji čekalo několik zastávek. Konkrétně na náměstí Jana Marka Marků a také na náměstí Aloise Jiráska. Tam se setkala s žebrákem, kterého podle legendy svatý Martin obdaroval kouskem svého pláště. Ani tentokrát nepřišel nuzák zkrátka. Daru se však dočkala i dítka. Čekal na ně v zámecké zahradě.

Zatímco si malí poutníci pochutnávali na sladké odměně, byli upozorněni na to, že i oni mohou přispět do sbírky rodinného centra. “Pro pracoviště základní a mateřské školy při dětském oddělení Orlickoústecké nemocnice v tomto roce pořádáme sbírku autíček a panenek,” sdělila OIK TV Vladislava Hanyšová.Zapojit se do dobročinné akce je možné do 27. listopadu.