ČESKÁ TŘEBOVÁ, LITOMYŠL – Po třech letech stížností na zvýšený počet projíždějících kamionů se obyvatelům měst a obcí na trase Česká Třebová – Litomyšl možná blýská na lepší časy. V další týdnech by mělo dojít k zákazu jízdy těžkých nákladních automobilů po vybraných komunikacích.

Vedení měst Česká Třebová a Litomyšl zažádala v návaznosti na legislativní změny, ke kterým došlo na začátku letošního roku, o možnost zákazu průjezdů kamionů těžších než 12 tun.

Jedním z orgánů, který se k problematice vyjadřoval, byla Policie ČR. “Vydali jsme stanovisko, že nepovažujeme odklon tranzitní nákladní dopravy v souvislosti s bezpečností a plynulostí silničního provozu za nezbytně nutný,” sdělila OIK TV mluvčí Policie ČR Lenka Vilímková.

“Přestože policie neshledala důvod k tomu, abychom tento krok učinili, tak nám ho nezakázala, takže můžeme instalovat zákazové značky,” zareagoval na stanovisko starosta Litomyšle Radomil Kašpar. “Konečně dostaneme nástroj, že budeme moci ty řidiče, kteří neuposlechnou ten zákaz průjezdu touto komunikací, sankcionovat,” doplnil starosta České Třebové Jaroslav Zedník.

Městské samosprávy chtějí nákladní automobily z vybraných silnic vyhnat co nejdříve. “Jsme domluveni s vedením Litomyšle, že ty značky budou osazeny souběžně a že zákaz začne platit v jeden den,” uvedl starosta Zedník. “Já předpokládám, že to bude někdy na začátku prázdnin, ta zákazová značka by měla být umístěna ve směru na Českou Třebovou. S tím budou logicky instalovány upozorňující tabule na ulici Moravské a Kapitána Jaroše,” nastínil další průběh starosta Kašpar.

Kamionům bude zakázána jízda po silnici druhé třídy číslo 358, která vede mezi oběma městy. “Budou návěstní značky a značky zákazové na Litomyšlskou ulici. Dodržování zákazu budeme kontrolovat naší městskou policií,” řekl Jaroslav Zedník.

Řidiči, kteří nebudou chtít riskovat možný postih, tak budou při cestách do českotřebovského překladiště využívat silnice číslo 35 a 43.