ORLICKOÚSTECKO – Již několik let se náš region potýká s úbytkem obyvatel a možná se ptáte, kolik nás je v tomto roce? V následující reportáži se dozvíte, kolik se za minulý rok narodilo dětí, kolik zemřelo lidí i to, jak se vyvíjí počet obyvatel v České Třebové, Ústí nad Orlicí a Lanškrouně.

K 1. lednu letošního roku žilo v České Třebové 15.770 lidí včetně 186 cizinců, což je o 105 méně než v předchozím roce. V roce 2016 se ve městě narodilo 180 dětí, z toho 103 děvčátek a 77 chlapečků. Holčičkám dávali rodiče nejčastěji jména Anna a Viktorie, chlapečkům Matyáš a Tadeáš. Zemřelo 180 lidí. Počet obyvatel města tak ovlivnil zejména fakt, že se odstěhovalo více obyvatel, než se jich přistěhovalo.

Také v Ústí nad Orlicí zaznamenali mírný úbytek obyvatel. Těch ve městě žilo k 1. lednu 14.317, včetně 353 cizinců, což je o 59 méně, než vloni. Klesl zde jak počet  obyvatel České republiky, tak i počet cizinců. S těmito počty však oproti České Třebové tolik nezahýbalo stěhování, jako porodnost a úmrtnost. Narodilo se zde totiž o 46 dětí méně, než zemřelo. Celkem to bylo 122 novorozenců, z toho 55 děvčátek a 67 chlapečků. Tady rodiče volili nejčastěji jména Eliška, Natálie, Ema, Adam, Daniel a Filip.

V Lanškrouně se také projevil úbytek obyvatel. K 1. lednu jich zde žilo 10.094, včetně 572 cizinců, což bylo o 30 méně než v předešlém roce. Úbytek nastal, stejně jako v České Třebové v důsledku většího počtu odstěhování. V roce 2016 se tady narodilo 103 dětí, z toho 46 holčiček a 57 chlapečků. Narodily se tady o dvě děti více než zemřelo obyvatel. Rodiče dávali nejčastěji jména Ema, Sofie, Vendula, Šimon, Jan a Tomáš.

Největší úbytek obyvatel mezi Českou Třebovou, Ústím nad Orlicí a  Lanškrounem zaznamenalo právě největší město a tím je Česká Třebová.