foto: UPSŠ Ústí n.O.

PRAHA / ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Vpravdě husarský kousek se podařil studentce třetího ročníku oboru Interiérový design Petře Vávrové. Sedmnáctiletá umělkyně z Horní Čermné byla jedním ze čtrnácti našich zástupců na akci s názvem Artis Pictus, jejíž náplní bylo 24. září malování pod širým nebem na náměstí Republiky v Praze.

„Prvenství jsem nečekala,“ tvrdí vítězka
Po loňské vydařené premiéře tentokrát ústecká „umprumka“ dosáhla právě díky Petře Vávrové dokonce na nejvyšší umístění u kurátorů. Mezi dalšími čtyřmi sty pracemi totiž ta její s názvem V harmonii vyšla z hodnocení jako nejlepší. Samotnou autorku výsledek překvapil. „Nepřemýšlela jsem o nějaké výhře, byla jsem ráda, že to mám za sebou. Spíše mě zaujalo, že akce byla pořádána pro charitu,“ zmínila ve svém hodnocení důležitý rozměr tvorby mladých umělců.

Kvalita se potvrdila
Z úspěchu měl radost pochopitelně také vedoucí uměleckých oborů Jaroslav Habrman, který ústeckou výpravu na Artis Pictus navíc připravoval. „Prvenství mě velmi překvapilo, vůbec jsem ho nečekal. Petřina malba patřila mezi nejlepší, pokud to srovnám s naší výpravou a také s díly, která vznikala u jiných škol. Netroufl bych si ale odhadovat šance na umístění, protože kvalita maleb mezi nejlepšími byla velmi vyrovnaná,“ přidal své stanovisko a k celkovému výsledku ústecké SŠUP dodal: „Jen mě trošičku mrzí, protože s jídlem roste chuť, že jsme se neumístili v kategorii hodnocení jednotlivých škol. Úroveň prací našich studentů byla většinou nadprůměrná. Podle toho, jak jsem si spočítal bodové průměry, tak nám ke třetímu místu už nechybělo mnoho.“

V superlativech mohla kromě Jaroslava Habrmana hodnotit také Marie Nováková, třídní učitelka, z jejíž „líhně“ pochází krom vítězné Petry Vávrové také další účastníci soutěže. „Jsem z jejího úspěchu šťastná, ale stejně tak bych byla z úspěchu kohokoliv z naší školy. Zásluhu na prvenství mají především učitelé výtvarné přípravy a dalších odborných předmětů, jim patří dík,“ míní pedagožka, která má při hodnocení své svěřenkyně jasno: „Je pracovitá a skromná, od prvního ročníku prospívá s vyznamenáním. Jen mít více takových studentů!“

Co bude dělat s výhrou, zatím neví
Kromě pochvalných slov z úst vyučujících může Petru Vávrovou těšit i tučná finanční odměna, kterou si za prvenství v soutěži Artis Pictus odnesla. Jak s ní naloží, nyní přesně netuší. Možná ale vyrazí někam za inspirací. „Nejspíš bych chtěla jet někam na dovolenou. Nic věcného, spíš nějaký zážitek,“ dodává studentka.

Šťastná vítězka: „Zůstávám nohama na zemi“

Prvenství v prestižní soutěži Artis Pictus studentku 3. ročníku oboru Interiérový design Petru Vávrovou zaskočilo. Vítězný nápad podle svých slov dostala při sledování pořadu o podmořském světě.

Vyhrála jste soutěž s více jak čtyřmi sty účastníky, považujete takový úspěch dosud za svůj největší?
V uměleckém ohledu je určitě mým největším úspěchem. Do této chvíle jsem v žádné soutěži nevyhrála.

Zvažovala jste dlouho svou účast na Artis Pictus?
To bylo úplně náhodné, řekla jsem si, že to zkusím, nic jsem neplánovala.

Přejděme k samotnému průběhu klání. Ústecká výprava tvořila svá díla v druhé skupině účastníků, jak to celé probíhalo?
Krátce předtím jsme byli nervózní, obhlíželi jsme ostatní práce.

Co vás první pocit? Nervozita, očekávání?
Nervozita, nebyla jsem si, podobně jako další, přesně jista tématem, které jsem měla připravené. Když už nám rozdali plátna a barvy, cítili jsme spíše odhodlání.

Váš „harmonický nápad“ se zrodil tedy až během soutěžních devadesáti minut?
Nejdříve jsem měla vymyšlenou abstrakci, pak jsem ale koukala doma na National Geographic a tam byl podmořský svět. Jeho barevnost mne zaujala, vzpomněla jsem si na soutěž a napadl mě motiv.

Do vymezeného času jste se tedy vešla s přehledem, nebo to bylo takříkajíc „na krev“?
První půl hodinu jsem brala v pohodě, pak mi došlo, že už zbývá jen šedesát minut. (smích) Takže jsem musela rychle, bylo to natěsno, ale stihla jsem to.

Když jste dokončila poslední tah štětcem, napadlo vás, že zaútočíte na první místo?
Vůbec ne, nepřemýšlela jsem o nějaké výhře, byla jsem ráda, že to mám za sebou. Spíš mě zaujalo, že akce byla pořádána pro charitu.

Měla jste možnost prohlédnout si práce svých kamarádů a pokud ano, zaujala vás některá z nich?
Prohlíželi jsme všechny ostatní, zaujala mne práce kamarádky Lenky Jonášové, která malovala kolotoč. Velmi se mi líbila.

A co okolní školy, jak by vypadalo srovnání Ústí a ony?
Jak u kterých. U některých jsem si říkala, že tam nemají co dělat, u jiných naopak mě kvalita příjemně překvapila.

Artis Pictus má dvě části, malování a následné hlasování. Sledovala jste je?
Všimla jsem si, že už je na internetu vyvěšené, hlasovala jsem se pro ostatní. Ale že bych dávala jiným vědět, aby pro mne hlasovali, to ne.

Nakonec to dopadlo nad očekávání dobře a vy jste výherkyní hlavní ceny. Už více, co si za tučný finanční obnos pořídíte?
Ještě nevím stoprocentně, ale nejspíš bych chtěla jet někam na dovolenou. Nic věcného, spíš nějaký zážitek.

Co vaše studijní plány? Maturitu máte ve třetím ročníku za dveřmi.
Přemýšlím nad nějakou vyšší školou. Jsem na oboru interiérový design, v Praze taková vyšší škola je.

A umělecké plány, třeba nějaká výstava?
Chtěla bych něco uspořádat, ale konkrétně ještě nic neplánuji.

Nemáte strach, že vám úspěch stoupne do hlavy? Umělci jsou k tomu často náchylní.
Popravdě vůbec ne. Zůstávám nohama na zemi.

Mgr. Jan Pokorný,
Střední škola uměleckoprůmyslová Ústí nad Orlicí