ORLICKOÚSTECKO – Letní prázdniny začaly a zároveň s nimi je v plném proudu i sezóna letních dovolených. Tak jako každý rok, i letos jsou země, které lidé navštěvují více než jiné. Také se potvrdilo, že češi stále rádi vyrážejí do teplejších krajin k moři. “Pro letošní léto jsou pochopitelně oblíbené destinace autobusem do Chorvatska, letecky do Řecka, zejména ostrov Rhodos, Kréta. Hodně se vrací také zájezdy, kde lidé mohou trávit aktivně dovolenou. Už nechce každý ležet týden, 10 dní u moře,” sdělila nám jednatelka cestovní kanceláře Lenka Čížová. Díky tomu se lidé vydávají častěji i do hor. Autobus odveze cestovatele na místo přes noc a druhý den již mohou objevovat tamní turistické oblasti. “Jednoznačně švýcarské Alpy a Dolomity. Dolomity jsou kousek, jsou překrásné. Jezera, takže koupání v kombinaci s nádhernou turistikou. Spousta prastarých měst, takže se dá skloubit úplně všechno,” dodala Lenka Čížová.

I přes stálý zájem lidí vycestovat jednou za čas za hranice České republiky, se zde nachází milovníci české přírody, kteří tráví dovolenou ve zdejších krajích. “Každopádně dáváme přednost České republice, pojedeme směr Broumovsko, takže to vezmeme směr Zoologická zahrada ve Dvoře Králové, pak Broumovské stěny, Adršpach, a tak dále.” “Protože už jsme starší, manžel ze zdravotních důvodů nemůže k moři, tak letos jsme už byli v Jeseníkách, přímo v Jeseníku a na podzim se chystáme do Poděbrad do lázní.” “Byli jsme v Beskydech na prodlouženým víkendu a jelikož jsem těhotná, tak nechci nikam letos jezdit do zahraničí.” Některé ale exotika láká. “Určitě k moři, jezdím v zimě a mám nejradši Dubaj. V létě jsem tady, ale když je zima, tak se snažím do tepla.” “Teď jedu poprvé na Krétu, letím. Takže uvidím, jaký to tam bude.” Další možností, jak se podívat do zahraničí jsou zájezdy na prodloužený víkend. Lidé tak mohou poznat různá města, památky a za tři dny mohou být zpět doma.

Zatímco v minulých letech se na dovolené více létalo, nyní se dle jednatelky cestovní kanceláře vrací do kurzu zájezdy autobusem. “Tím, že jsou stále uzemněna některá letadla, tak daly letecké dopravě velkou ránu pod pás, protože mnoho cestovních kanceláří, ne vlastní vinou, ale muselo změnit odletová místa, některé lety zrušit, takže mnoho klientů bylo rozhořčených, protože dávno měli zajištěnou dovolenou a ono to tak vůbec není,” vysvětlila Lenka Čížová.