LANŠKROUN – V Lanškrouně se slavilo! Půl století se dožil dálkový pochod Lanškrounská kopa, který letos překonal návštěvnický rekord. Na více jak desítku tras pro pěší a cyklisty se vydalo skoro osm tisíc sedm set lidí.

Městské slavnosti, které pochod v posledních letech doprovází začaly o den dříve, než bylo zvykem. “Ve čtvrtek jsme zahájili, v odpoledních hodinách hrály revival kapely, na pódiu se vystřídaly Lanškrounské školy a spolky. Takže jsme viděli místní uskupení, která vlastně předvedla tance, zpívala,” vyprávěl starosta města Radim Vetchý.

I pátečním odpolednem diváky provázely Základní školy, taneční vystoupení a místní hudební uskupení. Tahákem večera byla skupina Jelen. “Máme vždycky velkou radost, když lidi vlastně přijmou nový písničky, který nemohli slyšet nikde na CD ani v rádiu. Třeba teď máme novou písničku, která se jmenuje “Je lepší se opít” a mám hroznou radost, když to s náma lidi zpívají a přitom ji slyší poprvé v životě, to je úplně nejhezčí poci,” řekl Jindra Polák, frontman kapely Jelen. Po pestrém vystoupení sedmičlenné kapely následoval koncert “Citronů” se zpěvačkou Tanjou a neodmyslitelným zpěvákem Láďou Křížkem. “Ono je to všude podobný, ale můžu říct, proč sem jezdí  kluci z venku, ze západu… Protože ví, že máme nejlepší fanoušky na světě. Jako výborný, je to krásný,  já si myslím, že když dáš srdce, tak ho dostaneš zpátky,” sdělil OIK TV Láďa Křížek, frontman kapely Citron. Večer ukončily kapely Ramstein revival a Regen.

Již od pátečního podvečera se lidé mohli chodit zapsat na jubilejní dálkový pochod. “V pátek jsme měli zaprezentováno už 4 700 lidí, takže jsme byli dost překvapení z té velké účasti,” svěřil se Jan Toninger, ředitel Lanškrounské Kopy. Klub českých turistů pro letošek připravil pár novinek, tou nejpodstatnější bylo sloučení dvou cyklotras. Namísto nich vznikla jubilejní padesáti kilometrová. Lidé se mohli vydat na šest cyklo, jednu běžeckou a sedm pěších tras. Počet zúčastněných daleko předčil očekávání, nakonec jich bylo 8 692. “Myslím si, že jsme pro ty lidi udělali hodně, ale oni pro nás taky, že jo. Nám vlastně dali odměnu za těch 50 let,” sdělil nám Jan Toninger.

Sobotního poděkování organizátorům se vedle zástupce generálního sponzora zúčastnil i hejtman Pardubického kraje. “Já jsem za to velice rád, že se podařilo takovou akci vůbec zorganizovat, že všechno zvládli, že chyběly medaile nebo tatranky, tak to  jsou podle mě drobnosti, které každý odpustí,” řekl Martin Netolický.

Poslední podvečer náměstí zaplnili fanoušci Xindla X. Slyšet mohli i jeho známý hit s názvem “Barbína”. Lanškrounský Big Band orchestr dostal také svůj prostor. Tentokrát se představil s vítězem Československé superstar Martinem Chodúrem. “S ním se spolupracuje velice dobře, je to takový pohodář. Zažili jsme spolupracující umělce trošku neurotiky a tohleto je prostě velice dobré,” prozradil Josef Pilný, zakladatel orchestru. Spokojený byl i zpěvák. “Myslím si, že to vyšlo všechno naprosto skvěle, atmosféra byla úžasná. Pro nás to byla vlastně s Big Bandem Lanškroun taková premiéra, protože jsme se vlastně po dlouhé době viděli dneska poprvé,” pověděl Martin Chodúr. Před hlavním hřebem večera diváci mohli obdivovat vystoupení vzdušné akrobacie na šále. Zpestřením bylo také představení Duo Daemen. Ti se představili se svým vystoupením silové akrobacie. V pozdních hodinách náměstí plné lidí zaplnily záblesky ohňostroje. Pořadatelé tak divákům zkrátili chvíli čekající na kapelu Arakain s několikanásobnou Slavicí, Lucií Bílou. “Já už jsem tady vlastně zpívala s dětským sborem, s Petrem Maláskem, jenom s pianem nebo s mojí kapelou, ale jako tvrďák jsem tady ještě nebyla,” sdělila nám Lucie Bílá. Hlavní sobotní program byl zakončen videomappingem, který ukazoval stoletou historii naší republiky doplněným o místní události.