zdroj: coaledu

Ve čtvrtek 11. ledna 2024 zahájila letohradská nezisková organizace coaledu svou první přednášku na téma „Bezpečí a prevence rizik nejen v online světě“. Tato událost přilákala mnoho účastníků, kteří projevili silný zájem o téma digitální bezpečnosti.

Přednáška pod taktovkou fantastického Pavla Schweinera z E-Bezpečí přilákala přes 130 lidí! Pavel Schweiner během přednášky zdůraznil několik klíčových bodů pro zvýšení bezpečnosti na internetu:

  • Nikdy nikomu na internetu nevěř = nebudeš nešťastný.“
  • Základem je dvoufázové ověření (e-mail, profily na soc. sítích aj.)
  • Používat minimálně 15místné heslo!
  • Odkaz na stránky, kde si můžete zkontrolovat, zda nebyl váš e-mail zneužit.
  • Nepříjemnou konverzaci nemažte ani neblokujte, ale vyfoťte jako důkaz nezákonného chování (PČR, Linku důvěry).

Letohradská nezisková organizace coaledu si klade za cíl zvýšit povědomí o kybernetických hrozbách a poskytnout lidem nástroje a znalosti, které potřebují k ochraně sebe, svých dat a zařízení. Přednášky budou probíhat jednou měsíčně ve čtvrtek a budou zaměřeny na různá témata týkající se nejen kybernetické bezpečnosti.

„Lidé z budoucích aktivit coaledu poznají, jak je to záležitost na výsost prospěšná,“ zdůrazňuje ambasador Petr Fiala.

Účastníci se již mohou těšit na další přednášku, která se bude konat 29. února na téma „Umělá inteligence (AI), způsoby manipulace a sociální inženýrství“ s lektorem plk. PhDr. Ondřejem Moravčíkem, vedoucím oddělení tisku Policejního prezidia ČR. Tato přednáška se zabývá umělou inteligencí (AI) v kontextu s manipulací a sociálním inženýrstvím. Účastníci se naučí, jak rozpoznávat a bránit se proti sofistikovaným metodám, které používají moderní technologie k ovlivňování a klamání lidí. Přednáška poskytne praktické příklady manipulace prostřednictvím umělé inteligence a ukáže, jak se sociální inženýrství vyvíjí s pokrokem v AI. Důraz bude kladen na význam povědomí a vzdělávání v oblasti těchto hrozeb, aby bylo možné efektivně čelit potenciálním rizikům. Přednáška je určena pro široké publikum, kdo chce lépe pochopit dynamiku a dopady umělé inteligence na naši společnost.

Projekt je sice teprve na začátku, ale ředitelce coaledu Jitce Krejsové se podařilo navázat hned zpočátku spolupráci s významnými osobnostmi a institucemi. Obyvatelé města Letohrad všech věkových kategorií si tak v bohaté programu najdou určitě cestu. „Jsem si jist, že s postupem času budou přibývat další osobnosti a instituce, protože z budoucích aktivit coaledu poznají, jak je to záležitost na výsost prospěšná,“ nepochybuje Petr Fiala, starosta města Letohrad a senátor PČR. „Každý „zachráněný“ člověk před jakýmkoli podvodem bude k nezaplacení. Pro to, aby se z Letohradu účastnilo co nejvíce občanů, učiním maximum. Je to pro jejich dobro,“ má jasno Fiala.

REZERVACE na další přednášky a workshopy coaledu na webu https://rezervace.coaledu.cz/

zdroj: coaledu

Cíl letohradských přednášek? Předání cenných znalostí a zkušenosti!

Coaledu bude mimo jiné spolupracovat s Národním úřadem pro kybernetickou a informační bezpečnosti (dále jen NÚKIB). NÚKIB je ústředním správním orgánem pro kybernetickou bezpečnost včetně ochrany utajovaných informací v oblasti informačních a komunikačních systémů a kryptografické ochrany. Dále má na starosti problematiku veřejně regulované služby v rámci družicového systému Galileo. „Dále s lektory z E-Bezpečí Univerzity Palackého, s Akademií CZ.NIC, s lektory NÚKIB, dále s lidmi, kteří šíří osvětu o tabuizovaných tématech (sex. zneužívání), a mnoho dalších. Všichni budou předávat své cenné znalosti a zkušenosti nejen v oblasti kybernetické bezpečnosti,” prozrazuje ředitelka coaledu Jitka Krejsová.

Po každé přednášce budou posluchači možnost zúčastnit se networkingového snack breaku, kde budou moci diskutovat s přednášejícími a mezi sebou o tématu, které bylo předneseno. Tato část akce bude skvělou příležitostí ke sdílení a výměně názorů.

Sledujte coaledu na sociálních sítích.

Zajímá vás více informací? Pak se podívejte na profily coaledu na Facebooku a Instagramu, kde budou pravidelně sdíleny informace o jeho akcích, kroužcích a přednáškách. „Těšíme se na vás na našich sociálních sítích a na akcích coaledu, kde budeme spojovat technologii, vzdělávání a bezpečnost, abychom vytvořili silnější digitální generaci!“ zdůrazňuje Jitka Krejsová.